Együtt hasít a Telekom és a Telenor

Együtt fejleszti 4G-hálózatát a Telenor és a Telekom. A következő évtized végéig közösen használhatja a két szolgáltató azt a 800 MHz-es sávot, amit tavaly nyertek el. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy gyorsabban – már az év végére – kiépíthetik a lényegében teljes vidéki mobil széles sávú szolgáltatást.

A Telekom 2015 végére a korábban bejelentett helyett várhatóan 97 százalékra, a Telenor pedig 95-re növeli az országos kültéri lakossági 4G-lefedettségét. A másik előnye az együttműködésnek, hogy mivel a két frekvenciablokkot összevontan tudják használni, vidéken is képesek lesznek majd a nagyvárosokban már megszokott 150 megabites sebességet nyújtani előfizetőiknek – persze megfelelő készülék használata esetén. A változással kapcsolatban a felhasználóknak semmilyen teendőjük sincs.

Hálózatfelügyelet a Telenornál. Ketten többre mennek
Hálózatfelügyelet a Telenornál. Ketten többre mennek
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az együttműködésre egy 2014-es törvénymódosítás ad lehetőséget, valamint az, hogy a kooperációt tegnap jóváhagyta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A verseny tisztasága fölött őrködő Gazdasági Versenyhivatal a cégek bejelentése után egy órával már közölte is, hogy megvizsgálja: a két cég közös fellépése az elfogadható kereteken belül marad-e. A szolgáltatók képviselői már előzetesen jelezték: állnak a vizsgálat elébe, hiszen itt csak a rádiós hálózat megosztásáról van szó, egyéb együttműködés nincs közöttük, s nem látják egymás adatait sem. A fővárost illetően eltér a két cég stratégiája, de a megállapodás értelmében Nyugat-Magyarországon a Telenor, Kelet-Magyarországon pedig a Telekom építi fel a rádiós hálózatot, s kölcsönösen használják egymás infrastruktúráját. Idén összesen 1600 bázisállomást építenek.

A két cég együttműködésére reagált a harmadik piaci szereplő, a Vodafone is, amely korábban többször hangsúlyozta, hogy náluk a 4G-technológia nem prioritás, megelégednek a 3G sebességének növelésével is. A cég vezérigazgatója, Diego Massidda közölte: a frekvenciapályázaton tett vállalásainak megfelelően a Vodafone az év végéig egyedül több 800 MHz-es bázisállomást épít, mint versenytársai együttvéve.

GTS-sel bővült a portfólió

A Magyar Telekom 42 millió euróért, azaz 13 milliárd forintért megvásárolja a GTS Hungary alternatív infokommunikációs szolgáltatót a Deutsche Telekomtól – jelentették be tegnap. A megvásárolt cég jelenleg mintegy 7 ezer üzleti előfizetőnek nyújt országszerte vezetékes hang-, adat-, internet- és informatikai szolgáltatást, ugyanakkor 11 ezer lakossági előfizetője is van, akiknek vezetékes telefon- és internetszolgáltatást kínál, míg jelentős a hazai és nemzetközi nagykereskedelmi üzletága is. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.