Egyre több orosz Hévízen

Tavaly másfélszer annyi orosz turista érkezett Hévízre, mint azt megelőzően. A legtöbb továbbra is a német, bár számuk csökkent.

A múlt évben átlépte az egymilliót a vendégéjszakák száma Hévízen - közölte sajtótájékoztatón csütörtökön a város polgármestere.

Hévízi tófürdő - túl az évi egymillió vendégen
Szabó Barnabás 2010.04.04. Digitális 2010. április 4. Hévíz, tófürdő. Gyógyfürdő. Fotó: Szabó Barnabás

Az elmúlt tíz év során átlag 10-15 százalékkal növekedett a turisták által eltöltött idő hossza a fürdővárosban. A legnagyobb mértékben az oroszok jelenléte erősödött.

Papp Gábor a 2011-es év eredményeit összesítve elmondta: a 2009-ben még 727 ezres vendégéjszaka-számot 2010-re közel 999 ezerre növelték. Ez tavaly már 1 millió 51 ezerre emelkedett.

A vidéki települések közül ezzel Hévíz a leglátogatottabb város lett. A kedvező változást a városvezető "a legkisebbtől a legnagyobb szolgáltatóig megvalósított valódi szakmai összefogásnak" tudta be.

A fejlesztések között említette a római romkert felújítását, az Alsópáhokkal közös kerékpárút megépítését, és több szálloda szolgáltatásbővítését is. Ugyanakkor még nem megoldott a sármelléki repülőtér kérdése. A város szeretne bekapcsolódni az ígéretes leszállóhely üzemeltetésébe.

Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke szerint rendkívül sokat jelentett és üzletileg is megtérülő, hogy a város "térségben gondolkodik".

Könyid László turizmusért felelős alpolgármester közlése szerint továbbra is Németország a legfőbb küldő piac. Erőteljesen növekedett az orosz, a szlovák és a cseh vendégek száma.

A Hévízre érkező turisták 90 százaléka kereskedelmi szálláshelyet, 10 százalékuk magánszállást vesz igénybe. Jelenleg közel 80 ezer vendégéjszakát jelent a sármelléki repülőtérre érkező vendégek forgalma.

A bemutatott statisztikai adatok alapján Hévízen a múlt év első 11 hónapjában 155 százalékkal nőtt az orosz, 60 százalékkal az ukrán, 43 százalékkal a szlovák, 30 százalékkal pedig a cseh turisták által eltöltött vendégéjszakák száma. Kevesebben érkeztek viszont Németországból és Ausztriából.

Az MTI kérdésére Könyid László elmondta: 2011-ben 407 millióról 441 millió forintra emelkedett a város idegenforgalmiadó-bevétele.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.