Egyre több nő válik családfenntartóvá

Az amerikai háztartások 40 százalékában, ahol 18 évnél fiatalabb gyerekek élnek, már a nők a fő kenyérkeresők. 1960-ban ez az arány még csak 11 százalék volt.

A Pew Research Center felmérése szerint két nagy csoportra lehet osztani a gyereket nevelő családfenntartó nőket: 63 százalékuk (8,6 millió) egyedül él gyermekével, 37 százalékuk (5,1 millió) pedig házas, és nagyobb jövedelemmel rendelkezik, mint a házastársa. Bár mindkét családtípusban a nők a családfenntartók, hatalmas különbség van a két csoport jövedelmében. A gyereküket egyedül nevelő anyák átlagjövedelme évi 23 ezer dollár, míg a férjezett anyák évi 80 ezer dollárt keresnek.

A nők szerepének dominánsabbá válását a munkaerő-piaci folyamatok magyarázzák. Ma az Egyesült Államok munkaerejének 47 százalékát a nők adják, és a dolgozó férjezett és gyermekes anyák aránya 65 százalékra emelkedett 2011-re az 1968-as 37 százalékról. A Pew felmérése szerint a gazdasági válság kezdete óta az anyák munkakedve nőtt, egyre többen szeretnének teljes állásban dolgozni.

Az amerikai társadalom megosztott abban a kérdésben, hogy mennyire jók ezek a változások. A felnőttek 74 százaléka szerint a dolgozó anyák számának növekedése nehezebbé tette a szülők számára a gyereknevelést. Ugyanakkor a lakosság kétharmada szerint lényegesen jobb a családok anyagi helyzete, ha a nők is dolgoznak. Az amerikaiak 79 százaléka elutasítja, hogy a nőknek vissza kellene térniük a "tradicionális nemi szerepkörükbe", de más a családos dolgozó nők és férfiak megítélése. A megkérdezettek fele szerint jobb a gyereknek, ha az anya nem dolgozik és otthon van, míg az apákról ezt csak 8 százalék mondta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.