galéria megtekintése

Egyre többen tekernek

1 komment


Batka Zoltán

Kevesebb mint felére esett a „gyári cigaretta" fogyasztása Magyarországon 2009-hez képest – derül ki a KPMG adótanácsadó cég tanulmányából. Eszerint 2009-ben 15,5 milliárd szál fogyott hazánkban, addig hat évvel később, tavaly mindössze 7,49 milliárd szálat füstöltek el az itteni bagósok.

A tanulmány megállapítása szerint további csökkenés nem várható, ezen a szinten lassan stabilizálódik a piac. A dohányellenesek örömünnepére nincs ok: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint ezzel egy időben alaposan megugrott a „tekerős" vágott dohány fogyasztása, azaz könnyen lehet, hogy sokan a drágább gyári cigarettákról átnyergeltek az olcsóbb kapadohányra.

Cigisodrás az új irány
Balázs Attila / MTI

Bár a trafikrendszer kiépülése és a feketeáru beáramlásának összefüggéseivel nem foglalkozik a tanulmány, árulkodó, hogy a KMPG megállapítása szerint 2013 előtt a teljes hazai dohányfogyasztásnak mind­össze négy százaléka volt a feketeáru, majd 2013-ban rövid idő alatt megduplázódott a feketepiac mérete, aminek lehetett oka az, hogy beszűkültek az értékesítési csatornák. A trafikrendszer előtt 38 ezer ponton lehetett cigarettát vásárolni, míg 2013 júliusától már csak az 5600 Nemzeti Dohányboltban. 2014-ben tovább, 8,8 százalékra nőtt a csempészdohány piaci részaránya, majd 2015-re valamelyest csökkent, immár csak 7,1 százalék a csempészáru piaci részaránya.

 

A KPMG tanulmánya összességében 530 millió szálra becsülte a Magyarországra érkező feketeáru mennyiségét. 3,38 ­eurós átlagárral számolva ez annyit jelentene, hogy nagyjából 28 milliárd forintos lehet a feketepiac, ám mivel a csempészdohány gyakran fél áron kel el, így nagy valószínűséggel 14 milliárd forgalomról lehet beszélni. Magyarországon elsősorban a belorusz és ukrán, legálisan gyártott, de az országba már csempészett cigi fogy.

„Eredményével" Magyarország még távolról sem dobogós az EU-tagállamok között. A legtöbb csempészárut a franciák szívják, míg arányaiban a lengyeleknél a legtöbb a kéz alatt értékesített dohány, a teljes piac több mint 15 százalékát teszi ki. Őket követik a britek. A kontinensen amúgy Norvégia vezet, minden ötödik szál cigaretta a csempészektől származik.

Visszaszorul a feketepiac

A „legnépszerűbb" csempészmárkák a „Fest" és a „Compliment". A csempészáru kismértékű visszaszorulása nem csak magyar jelenség: egész Európában némileg csökkent a feketepiac, ami a bűnüldözés hatékonyságának a növekedésével is magyarázható, de emellett Magyarországon is nagy szerepet játszott az utazók által külföldön megvásárolt és legálisan behozott dohány mennyiségének a növekedése.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.