Egyre több ukrán hátterű céget jegyeznek be nálunk

Miközben az elmúlt évek során egyre kevesebb külföldi hátterű cég alakult nálunk, az anyaországok szerinti rangsorban Ukrajna határozottan előretört - közli az Opten céginformációs szolgáltató. A listát 2009-ben még vezető Kína mára eltűnt az élbolyból.

Az elmúlt években jelentősen visszaesett a külföldi hátterű cégalapítások száma: az idei lista élén Ukrajna áll – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató elemzéséből.

A hazai induló cégek egy jelentős részénél már alapításkor bejegyeznek egy vagy több külföldi tulajdonost. Ám ez a gyakorlat az utóbbi években egyre inkább visszaszorul. 2009-ben még több mint háromezer külföldi tulajdonossal is rendelkező társaságot jegyeztek be. Az utóbbi egy évben viszont már csak évi 2200-at.

Az offshore cégalapítások számának visszaesése elsősorban a hatósági szigornak köszönhető. (A jelek szerint az Opten offshore-nak nevez minden külföldi hátterű bejegyzést, ami így nem tévesztendő össze a csak az adóparadicsomokra leszűkített offshore-megjelöléssel - a szerk.) Az adóregisztrációs eljárás jelentősen visszaszorította az eleve visszaélési céllal alapított társas vállalkozások számát. A működési időszakban szintén számos új jogszabály korlátozza – több-kevesebb sikerrel – a visszaéléseket.

A külföldi hátterű cégalapításnak a hazai gyakorlatban több oka lehet. A jobbik eset, amikor tényleges külföldi vállalkozó vagy befektető szeretné megkezdeni működését Magyarországon. Több esetben azonban eleve adómérséklési céllal jön létre a külföldi érdekeltségű társaság. Sokszor pedig magyar nemzetiségű magánszemély külföldi címről irányítja vállalkozását.

A 2000-es évek elejéig követett gyakorlat szerint olyan országokon keresztül jegyeztek be magyar társaságokat, amelyek adatszolgáltatása finoman szólva hagyott maga után kivetnivalókat, illetve amelyek alacsony adókkal és a titkok erős védelmével bástyázták körül a vállalkozásokat. E cégek jelentős része még ma is működik.

A 2009-ben alapítottak között már ritkábban találtak egzotikus országokban élő, illetve ott bejegyzett természetes és jogi személyeket. Immáron sokkal jellemzőbbek a szomszédos vagy tényleges gazdasági kapcsolattal rendelkező országok.

Az új vállalkozások külföldi tulajdonosain belül zajló átrendeződés azonban az utóbbi években sem állt le: Kína, amely 2009-ben még magasan vezette a listát, mára eltűnt a rangsorból. A 2015-ös toplista élén az Opten adatai szerint Ukrajna áll.

A külföldiek magyarországi cégalapításai fontos gazdasági szerepet töltenek be: csak a 2009-ben alapított ilyen cégek 11 ezer alkalmazottnak adnak munkát. 21 cég éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot. De a terület egy része a szürke zónába sorolható. Az öt évvel ezelőtt bejegyzett külföldi érdekeltségű cégek 73 százaléka az Opten nyilvántartása szerint már megszűnt vagy megszüntetésre irányuló eljárás alatt áll.

 

Offshore cégalapítások száma Magyarországon*

Ukrajna - 280

Olaszország - 229

Románia - 175

Szlovákia - 160

Szerbia - 153

Németország - 115

Ausztria - 61

Nagy-Britannia - 53

* 2014. október–2015. szeptember

Forrás: Opten

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.