galéria megtekintése

Egyre nehezebben izzadjuk ki a rezsit

9 komment


Marnitz István

Németh Szilárd Fidesz-alelnök régóta nem jelenik meg a nyilvánosság előtt rezsibiztosi minőségében. Így a pillanatokig felvillantott, bizonytalan forrású, a magyar energiaárak vélt vagy valós helyzetjavulását bemutató „statisztikáival” is egyre ritkábban örvendezteti meg a közvéleményt. Talán nem véletlenül. Lapunk elemzése szerint 2015 második felében nemhogy javult volna az emberek helyzete – már ami az energiáért fizetendő díjat illeti –, hanem még egy hajszálnyi romlás is kimutatható.

Ugyan a tényleges – euróban számolt – áramárak szerinti sorrendben a felmért 28 EU-tagállam között Magyarország átlagosan továbbra is a harmadik – feltételtől függően a 2–5. – legolcsóbb, önmagában ez alapján ítélni félrevezető lehet. És elsősorban nem is azért, mert a további 11, EU-n kívüli államot is figyelembe véve már csak a 9. legolcsóbbak vagyunk, illetve maradtunk.

 

Az előző adatok ugyanis nem veszik figyelembe az emberek keresetét. Márpedig könnyebb kijönni egy német átlagfizetésből, és befizetni az energiaszámlát, mint a magyarországi bérből. Az ezt is számításba vevő mutató már kevésbé szívderítő: a vásárlóerőhöz viszonyítva a 28 EU-tagállam között az átlag 12. legkedvezőbb helyezésről eggyel visszaestünk. Ugyanígy egy hellyel kedvezőtlenebbnek számít a további nyolc EU-n kívüli állammal kibővített sorban a jelenlegi 17. helyezésünk.

A gázár szerint felmért 25 EU-tagállam között tarifánk Románia után továbbra is a második legalacsonyabb. A Fidesz-kommunikáció által sulykoltaktól eltérően a vásárlóerőhöz képest mért gázárhelyezésünk azonban – a 25-ös szűk és a 29-es bővebb országkörben egy­aránt – a 8. Igaz, ez egyhelyezésnyi javulás.

Összességében véve a felmért államok átlagos harmincas körében helyezésünk továbbra is a 8., ami a tavalyi év második fél évében néhány tizedszázalékos romlást mutatott.

Szakértők szerint Magyarország helyzetén ronthat, hogy az Orbán-kabinet – más államoktól eltérően – nem érvényesítette a nemzetközi olajárzuhanást a hazai lakossági rezsiben. A forint gyengülése szintén veszélyezteti a helyezésünket. A jövedelem emelkedése javíthat a vásárlóerő szerinti helyezéseinken, de e listákon – az alacsony magyar bér miatt – továbbra is inkább a középmezőnyhöz tartozunk.

Gázban csak Románia előz

A térségi versenytársak közül Románia, esetenként pedig Észtország előzi be Magyarországot a vásárlóerő szerinti gázárlistákon. Keleti szomszédunknál az alacsony jövedelmekhez képest is szerény gázár az ok. A vásárlóerő szerinti listák éllovasai az olyan gazdagabb EU-tagországok, mint például Nagy-Britannia vagy Dánia. E listák vége vegyes, léteznek módos államok – mint például Svédország –, ahol a magas keresetekhez képest is aránytalanul drága a fűtés. A vásárlóerő szerinti áramárlistákon jellemzően Észtország és Szlovénia előz be minket. A tényleges áramárak szerint a „volt szocialista blokk” számít olcsóbbnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.