galéria megtekintése

Egyre jobb befektetés egy lakás

Éppen csak lecsúszott a képzeletbeli európai dobogóról Magyarország a Global Property Guide, ingatlanpiaci kutatásokat végző, független szervezetének adatai szerint. A Budapest környéki lakáspiac ugyanis Moldova fővárosa, Chisinau, Kijev és Bukarest után a negyedik helyen végzett, ami az éves bruttó hozamot illeti. A piaci kockázatokat is számba vevő rangsorban viszont – évi 7,5 százalékos hozammal – az összes európai fővárost megelőzzük.

Hosszú távon sem vásárol zsákba macskát, aki ingatlanba fektet.

Budapest belvárosában már most is alig akad beépíthető telek, így az új lakások száma nagymértékben csökken majd. Ez részben azt okozza, hogy a jó adottságú ingatlanok értéke egyre közelebb kerül a nyugat-európai árszínvonalhoz – vélik ingatlanpiaci szakértők.

 

A józsefvárosi, az Üllői út és a Ferenc körút közti területen pél­dául az elmúlt években 22 hektárnyi területen épültek új lakások, irodaházak, új üzletek, és a lakásvásárlók 10 év alatt akár évi átlag 18 százalékos bruttó hozamot realizálhattak. A Corvin sétányon tíz év alatt megduplázódott a lakások értéke.

Számos más tényező is erősíti azt a vélekedést, hogy

az árak a következő időszakban felfelé mozdulnak

– hívják fel a figyelmet a beruházást fejlesztő, és ismét több mint 250 újabb lakás értékesítésére készülő Cordia szakértői.

Az alacsony kamatok miatt a banki befektetések helyett egyre többen voksolnak az ingatlanokra, de jelentősen élénkíti a forgalmat – és emeli az árakat –, hogy az interneten erre specializálódott portálokon néhány napra is kiadhatók a lakások.

Határ a csillagos ég
Határ a csillagos ég
Teknős Miklós

Mivel mindez jelentős bevételeket hozott a lehetőséget felismerők számára, várhatóan­ újabb befektetők jelennek majd meg, hogy ingatlant vásároljanak a turisták által kedvelt kerületekben. Mindazonáltal az ingatlanpiaci össz­kép – főként ami az elmúlt másfél-két év ár- és forgalomnövekedését illeti – jóval árnyaltabb. Miközben jelentős az érdeklődés az állami 10+10 milliós, tavaly év végén beharangozott csok iránt, az eddigi banki tapasztalatok szerint az igénybe vevőknek töredéke használja ki a maximális támogatást, a legtöbben a használt lakásra és az ehhez kérhető lényegesen kisebb mértékű támogatásra szavaznak.

Eközben a tulajdonosok nagyon magas árakon hirdetik ingatlan­jaikat, úgy képzelik, határ a csillagos ég. Az is félrevezeti őket, hogy amikor körülnéznek saját hirdetésük feladása előtt, magas árakat látnak. Nem veszik figyelembe azonban, hogy a hirdetések között nagyon sok az olyan lakás, ami éppen a drágasága miatt nem kelt el hosszú ideje, míg a reálisan beárazott lakások gyorsan lekerülnek a kínálatból. Mindez pedig torzítja az össz­képet.

– Az irányár és az eladási ár közötti különbség az elmúlt időszakban határozottan nőtt, a tényleges eladási ár viszont nem – hívta fel a figyelmet Hart Erzsébet, a Balla Ingatlanirodák VII., VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ugyanezt tapasztalja Nagy Csaba, a hálózat XI. kerületi egységének szakmai vezetője is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.