Egymillió eurós forráshoz jutott a Szőlőőr

Uniós forráshoz jutott a hazai kezdő vállalkozások (startup) körében az elmúlt év egyik legnagyobb sikerét felmutató Smart Vineyard (Szőlőőr) védelmi rendszer.

Az Európai Bizottság, felismerve a növénybetegségek távdiagnosztikáját lehetővé tévő magyar alkalmazás fontosságát, egymillió eurós, 320 millió forintos támogatást ítélt meg a projekt továbbfejlesztéséhez. A budapesti startup az EU legnagyobb kutatási-fejlesztési alapjából, a Horizon 2020-ból kapja meg a pénzt – tájékoztatott a Smart Vineyard mögött álló QuantisLabs Kft.

Munkában a Szőlőőr
Munkában a Szőlőőr

A cég szűk körbe került be, hiszen összesen 78 másik kis- és közepes vállalkozás kapott támogatást. A tervek szerint a tőkét precíziós érzékelők kifejlesztésére fordítják – közölték a társaságnál –, illetve arra, hogy a szőlő mellett más növénykultúrák megfigyelésére is alkalmassá tudják tenni a rendszert. A fejlesztéshez a QuantisLabs a következő két évben többtucatnyi szakembert vesz fel, elsősorban mérnököket keresnek.

A Szőlőőr rendszer a dűlőkbe 200-300 méterenként telepített, az időjárás összetevőit folyamatosan nyomon követő precíziós szenzorokból és a szoftveres kiértékelő egységből áll, így – nagyon leegyszerűsítve – a lehető leghatékonyabb permetezést teszi lehetővé a gazdaságok számára. A Szőlőőrt többi között a Bock Pincészet, a Pannonhalmi Apátság Pincészete, a Sauska vagy a Royal Tokaji Borászat is telepítette már. Az alkalmazás tavaly húszezer indulóból bejutott a legjobb nyolc közé az Intel kifejezetten startup vállalkozások számára kiírt globális versenyén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.