galéria megtekintése

Egymilliárdból épülhet a közwifi

A már meglévő ezerháromszáz e-Magyarország-pontnál alakítanák ki a közwifiket, valamint a települések leginkább  látogatott közösségi terénél, polgármesteri hivatalok környékén.

Több mint ezerötszáz ponton épül majd ingyenes wifielérés a kormány szándékai szerint. A projekt költségei akár az egymilliárd forintot is meghaladhatják – tudta meg a Népszabadság kormányzati forrásokból.

Biztos benne, hogy jó lesz
Biztos benne, hogy jó lesz
Szabó Miklós / Népszabadság

A konkrétumokról a várakozások szerint ma Deutsch Tamás, az internetes konzultációért felelős miniszterelnöki biztos fog beszélni azon a konferencián, amely a konzultációt követő lépésekről szól. Az internetes konzultációt követően ugyanis a Deutsch mögött dolgozó szakmai csapat egy több pontból álló csomagot tett le a kormány asztalára, melynek a három, a lakosság számára legérdekesebb eleme az internet áfájának 18 százalékra csökkentése, a minden településen elérhető ingyenes wifihálózat és a szociális internetcsomag.

 

Erről a napokban a Magyar Idők is beszámolt, tehát a szektor ebből is tudhatja, mi a napi parancs. Egyik forrásunk szerint a részletek még nem világosak, de a szakma Deutsch mai beszámolójától azt várja, hogy sok kérdésre fény derül.

Ami a településeken elérhető ingyenes wifit illeti, lapunk információi szerint a már meglévő ezerháromszáz e-Magyarország-pontnál alakítanák ki, valamint ahol nincs, ott a polgármesteri hivatalok környékén, vagy a települések leginkább látogatott közösségi terénél. A legtöbb településen ez olyan közterület lenne, ahol a közwifi elérhető.

Mintegy kétezer pont kialakításával számol a terv, amelyből az következik, hogy nem minden település teljes területén lesz ingyenwifi, hanem a legtöbb településen csak a legforgalmasabb pontokon. A közösségi wifi támogathatja például az elektronikus ügyintézést, azzal, hogy annak is elérhetővé teszi az internetkapcsolatot, akinek otthon nincs internet-előfizetése. Hogy mindez mennyibe fog kerülni, arról elég sok elképzelést hallani.

Fotó: Szabó Miklós / Népszabadság

Négyszázmillió és kétmilliárd forint közötti költséget prognosztizálnak szakértőink, a nagyon nagy mozgástér amiatt van, mert komoly számítási különbségek vannak. A már futó Digitális Nemzeti Fejlesztési Programban (DNFP) ugyanis a nyertesnek egyébként is vállalnia kell nyilvános hozzáférést biztosító pontok létesítését. Ahol nem a DNFP keretében fejlesztenek (a széles sávval már piaci alapon lefedett területek ilyenek főleg), ott például a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból finanszírozhatják a wifi kiépítését. Ez esetben közbeszerzésen kell kiválasztani a kivitelezőt. Lapunk azonban olyan verziót is hallott, amely szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium alá tartozó Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség és az állami Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. kaphatja majd a közwifipontok kiépítésének feladatát –, ha így történne, a technológiaszállítót akkor is közbeszerzéssel kellene kiválasztani.

A közwifipontok kiépítését egészítheti majd ki a szociális internetcsomag, amely egészen alapszintű internet-hozzáférést jelent. Ezt alacsony, de államilag meghatározott áron minden szolgáltatónak kellene biztosítania a lakosság meghatározott részének. Ahogyan ez a bankoknál is működtetett alapszámlacsomagoknál is van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.