Egymilliárd eurós kínai hitel a magyar-kínai fejlesztések megvalósítására

A kínai fejlesztési bank egymilliárd eurós speciális hitelt biztosít a magyar-kínai fejlesztések megvalósítására – mondta Wen Jiabao, a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke Budapesten, Orbán Viktorral közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Magyarország stabil helyet foglal el a jól működő euroatlanti kapcsolatrendszerben, vannak erős és hagyományos szövetségesei, a sikeres megújuláshoz azonban, a gazdasági fordulathoz új szövetségesekre is szüksége van Magyarországnak – jelentette ki Orbán Viktor.

- A Kínai Népköztársaság és Magyarország ilyen új szövetségesei lehetnek egymásnak. Ehhez erős alapokra van szükség. A két ország kapcsolatában ezek az alapok rendelkezésre állnak, s az elmúlt hatvan év is megerősítette ezeket – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy a két ország vezetése hasonlóképp gondolkodik a jövőről, ennek bizonyítéka, hogy Magyarország is elkötelezte magát a munka alapú gazdaság és az értékteremtű munka mellett, nemet mondott a spekulatív és fenntarthatatlan gazdálkodásra, s mindkét ország elveti azt a felfogást, hogy lehetséges munka nélkül is gyarapodni.

A várakozásoknak megfelelően leginkább erős protokollüzenetekben bővelkedett Orbán Viktor magyar és Wen Jiabao kínai miniszterelnök közös sajtótájékoztatója, noha kevés, de jelentős konkrétumokkal is szolgáltak a kormányfők. Wen Jiabao például kérdésre kijelentette, hogy országa kész részt vállalni az euróövezet adósságválságának megoldásából, így kész európai államkötvényeket vásárolni, ahogy magyarokat is. Az most kidolgozott kínai-magyar együttműködés célja, hogy 2015-ig megduplázzák, húszmilliárd dollár körülire emeljék a két ország külkereskedelmi forgalmát, s mint a kormányfők fogalmaztak, ennek financiális feltételeit Kína kész megteremteni. A kínai fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós speciális hitellel kész segíteni a később megvalósuló kínai-magyar fejlesztéseket – hangzott el.

- Ez azonban még csak a kezdet. A nagy dolgok most következnek. Szép és hasznos évek előtt állunk – jelentette ki a magyar miniszterelnök. - Magyarország rendkívüli mértékben örül annak, hogy megtisztelte látogatásával a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke. A kínai népnek kijáró tisztelettel fogadtuk a miniszterelnök urat – fogalmazott Orbán Viktor magyar kormányfő, hozzátéve, hogy a két ország kapcsolatát egymás életének és politikájának kölcsönös tiszteletben tartása alapozza meg.

Magyarország örül, hogy egy olyan állam miniszterelnökét fogadhatja, mely az elmúlt években nemcsak saját országának fejlődéséhez járult hozzá, hanem a globális jóléthez is – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy megemeli kalapját azelőtt a teljesítmény előtt, amellyel a kínai vezetés emberek százmillióinak biztosítja a szegénységből való felemelkedés és egy jobb élet lehetőségét.

Történelmi jelentőségű szövetségnek minősítette a mostani látogatáson elért eredményeket Orbán Viktor. Wen Jiabao Kínába is invitálta Orbán Viktort, a hivatalos vizitre 2012-ben kerül sor. Konkrét programokról, befektetésekről és azok pénzügyi kereteiről is meg sikerült állapodni, ám a 12 pontban részletezett megállapodásokból, csak a fentebb említett konkrétumokról számoltak be, illetve – kérdésre – egy egymilliárd dollár értékű vegyipari befektetési is említett a magyar miniszterelnök, aki köszönetet mondott a kínai kormány munkatársainak azért, hogy megállapodássá formázták a korábban felmerült elképzeléseket.

Orbán Viktor a tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta: Magyarországnak kiforrott jövőképe van, s ebben nagyon nagy szerepe van a kínai kulturális és gazdasági kapcsolatoknak. Ezért megegyeztek arról, hgy elhárítják az együttműködés útjában álló bürokratikus akadályokat. Létrejön az üzletembereknek egy új fóruma, mert az állami vezetők csak a kapukat tudják kinyitni, a konkrét lehetőségekkel az üzleti élet szereplői tudnak élni.

Megtudtuk, hogy a két kormányfő dunaparti sétával kezdte a tárgyalásait, mert mint Wen Jiabao fogalmazott, a barátság fontosabb az üzletnél és a pénznél, ezért a kínai szemlélet jegyében az üzlet előtt barátkozni kel. - Azért választottam európai körutam első állomásának Magyarországot, mert fontosnak tartottam hangsúlyozni a két ország közti jó kapcsolatot. 24 évvel ezelőtt jártam itt utoljára, de a népeink közötti barátság ugyanolyan erős maradt – mondta Wen Jiabao.

Mivel országa bízik Magyarország gazdaságának fejlődésében, Kína hajlandó vásárolni bizonyos összegű magyar államkötvényt – hangzott el az első konkrétum, de a kormányfő kiemelte: az európai adósságválság rendezésében is részt kívánnak vállalni, noha, helyesnek tartják, hogy az EU építve a tehetségre,a tudományra és a gazdasági alapjaira, elsősorban saját erőből kívánja rendezni a problémáit, s ennek jegyében végrehajt olyan reformokat, melyek biztosítják a kontinens gazdaságának versenyképességét.

- Ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: történelmi segítséget kaptunk Kínától. A magyar gazdaság újjászervezésének programja ugyanis nem akadhat el pénzügyi bizonytalanság miatt, s egy olyan világban ahol ez a bizonytalanság a legnagyobb ellenfél, ez az együttműködés nagyon sokat jelent – mondta Orbán Viktor.

- Nagy örömmel küldök magyar fiatalokat egy olyan országba, ahol Petőfi Szabadság, Szerelem című verse iskolai tananyag. Az a nép, ahol ezt a verset tanítják, megérti a magyarokat – mondta Orbán Viktor annak kapcsán, hogy kínai kollégája bejelentette: 150 magyar fiatalt hívtak meg tanulni Kínába, a humán kapcsolatok fejlesztése jegyében.

Wen Jiabao hangsúlyozta: az együttműködés munkahelyeket is teremt Magyarországon. A miniszterelnök kiemelte: hazánk stratégiai elhelyezkedését és a munkaerő versenyképességét is nagyra értékelik Kínában.

A hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő és Orbán Viktor a parlamentben
Budapest, 2011. június 25. A hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő (b) és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélésüket követően sajtótájékoztatót tartanak az Országház Delegációs termében. MTI Fotó: Beliczay László
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.