galéria megtekintése

Egymilliárdot hozott Vajna cégének az állam

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 19. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Négy év alatt egymilliárd forintot fizetett ki bérleti díjként az állami kaszinócég a Tropicana által használt ingatlan után az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak. A játékterem év végével bezárt, helyén Vajna nyit új kaszinót.

Az Orbán-kormány filmügyi biztosának akkor is szépen hozott a szerencsejáték, amikor látszólag már nem, illetve még nem volt érdekelt a kaszninóüzletben. Andy Vajna 2010 végén az akkor még veszteséges Tropicanát működtető Belvárosi Kaszinó Kft. kisebbségi részesedését 245 millió forintért eladta a többségi tulajdonos állami Szerencsejáték Zrt.-nek.

Vajna tavaly a Fidesz kongresszusán
Vajna tavaly a Fidesz kongresszusán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az üzletember azonban ezt követően sem távolodott el teljesen a Tropicanától, a kaszinó ugyanis továbbra is az érdekeltségébe tartozó Bar-Co. Kft.-é maradt, s az állami cég ettől a vállalkozástól vette azt bérbe.

 

Most az is kiderült, hogy mennyiért: a Szerencsejáték Zrt. internetes oldalán nemrég közzétette a Belvárosi Kaszinó Kft. szerződéseit. Eszerint a társaság 2011-ben nettó 194,8 milliót, 2012-ben 210,1 milliót, 2013-ban 280 milliót, míg tavaly kerek 300 millió forint bérleti díjat fizetett ki Vajna érdekeltségének. E szerint négy év alatt csaknem egymilliárd forint bérleti díjat utaltak át azért, hogy a kaszinó a belvárosi Vigadó utca 2. szám alatt működhessen.

Tavaly év végével azonban ennek az üzleti kapcsolatnak vége lett, bezárt ugyanis a Tropicana, hogy a helyét Andy Vajna egyik saját új kaszinója vegye át. Mint ismert, a kormány a törvényben meghatározott 11 hazai kaszinóműködtetésre alkalmas koncesszió közül hetet pályáztatás nélkül kiosztott „megbízható” játékszervezők számára.

2011-ben 194,8 millió forint bérleti díjat kapott Vajna cége, viszont tavaly már kereken 300 milliót
2011-ben 194,8 millió forint bérleti díjat kapott Vajna cége, viszont tavaly már kereken 300 milliót
M. Schmidt János / Népszabadság

Ebből ötöt, a fővárosra és a Pest megyére szólókat a filmügyi biztos érdekeltsége kapta. (Az állami kaszinócégnek nem jutott fővárosi koncesszió.) Andy Vajna januárban sorra nyitja fővárosi kaszinóit, az év első napjaiban három játéktermet adott át, míg két kaszinó a hónap végén kezdi meg a működését.

A kaszinókat már tavaly meg kellett volna nyitni, legalábbis a koncessziós szerződés értelmében eredetileg az államnak az ősz elejétől jár a díj, amelyet akkor is fizetni kell, ha nem nyitnak ki a játéktermek. A nemzetgazdasági tárca azonban a koncessziók induló időpontját menet közben 2014 szeptemberéről 2015. január 1-jére módosította, ezzel több százmillió forintot hagyva az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó vállalkozás számláján. A koncessziós díj jelenleg ezekre a termekre egyenként mintegy 102 millió forint havonta.

Egy legény maradt
Kocsis Zoltán / Népszabadság

A Belvárosi Kaszinó most közzétett szerződései között feltűnik még egy ismert vállalkozás. A dokumentumok szerint a helyet a korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó Civil Biztonsági Szolgálat biztosította. Az adatok alapján 2012–2013-ban ezért 25,24–25,24 millió forintot utalt az állami vállalat a társaságnak, míg 2014-ben a díj 48 millió forintra ugrott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.