Egyetlen ügyfél legyőzte az OTP-t

A pénzügyi felügyelet megbüntette az OTP Bankot, mert az nem hagyta egyik ügyfelének a deviza alapú hitel devizában történő végtörlesztését.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OTP Bankra, mert a bank annak ellenére nem adott lehetőséget ügyfelének a deviza alapú hitel devizában való végtörlesztésére, hogy ezt a lehetőséget a Magatartási Kódex aláírásával vállalta, és ezt az előírást saját üzletszabályzata is tartalmazta - közölte a PSZÁF.

Ez az első eset, hogy a felügyelet egyedi ügyfélpanasz nyomán indított fogyasztóvédelmi eljárásban bírságot szabott ki az OTP-re a Magatartási Kódexben vállaltak megsértése miatt.

A PSZÁF azonnali hatállyal kötelezte az OTP Bankot a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló jogszabályi rendelkezések betartására. Az ügyféllel szemben - aki nagy összegű svájci frank alapú, lakáscélú hitelének még fönnálló részét átutalással kívánta törleszteni - a bank azt az eljárást alkalmazta, hogy a beérkezett frankösszeget vételi árfolyamon átváltotta forintra, majd eladási árfolyamon visszaváltotta frankra, és ezt a pénzt írta jóvá az ügyfél folyószámláján.

Az OTP Bank ezenkívül azt a tájékoztatást adta, hogy a devizában történő végtörlesztés kizárólag bankfiókban, pénztári valuta befizetéssel lehetséges.
A felügyelet emlékeztet a Magatartási Kódex vonatkozó részére, amely szerint: „A hitelezők vállalják, hogy lehetővé teszik a devizaalapú hitelek forintra történő átváltásának lehetősége mellett e hitelek devizában való egyösszegű törlesztését, illetve a hitelkiváltást is, amennyiben erre az ügyfelek részéről igény mutatkozik."

A PSZÁF először augusztusban szabott ki bírságot a Magatartási Kódex megsértése miatt: a felügyelet akkor 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a Porsche Bank Zrt.-t, mert a hitelintézet több esetben nem a kódex rendelkezései szerint járt el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.