Egyetlen kiadó szoba sincs a Balatonnál?

A balatoni szállásadók gyorsan reagáltak, az ellenőrzés hírére délutánra már egy kiadó szobát sem találtak a revizorok.

Sok szabálytalansággal, mulasztással találkoznak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az önkormányzatok adóellenőrei a Balaton-parti szállásadók körében végrehajtott közös ellenőrzéseik során. Az eddigi ellenőrzések kétharmada tárt fel valamilyen szabálytalanságot, illetve hiányosságot – közölte a NAV Somogy Megyei Adóigazgatósága az MTI-vel szerdán.

A NAV operatív ellenőrei és az illetékes önkormányzatok kurtaxa- (napi idegenforgalmi adó) ellenőrei egymást segítve végzik az ellenőrzéseket a szállásadók körében. A közös revizori fellépéstől a szektor önadózási hajlandóságának javulását várják a hatóságok. Az alapvető célja az adóbevételek növelése, mind az idegenforgalmi adó, mind pedig az személyi jövedelemadó (SZJA) és egyéb adónemek tekintetében – olvasható a közleményben, mely szerint a mulasztók több százezres bírságra számíthatnak.

Az önkormányzati adóellenőrök a kurtaxa alapját ellenőrzik (vendégkönyv, vendégek meghallgatása), az adóellenőrök pedig összevetik az idegenforgalmiadó- (IFA) ellenőrök által feltárt adatokat a nyilvántartásokkal, a kiállított bizonylatokkal, vagy jegyzőkönyvbe rögzítik a feltárt adatokat, és beidézik a szolgáltatót a szükséges nyilvántartásokkal és bizonylatokkal. A NAV revizorai a szállásadóknál próbaszolgáltatást is végeznek, azaz kibérelhetik a kínált szobákat. Ez utóbbi kapcsán a NAV arról tájékoztatott: az érintett településeken a szállásadók együttműködőek voltak, ám az ellenőrzés hírére délutánra már egy kiadó szobát sem találtak a revizorok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.