Egyetlen napot hagytak a lex Simicska véleményezésére

A kormány ma, mai véleményezési határidővel újabb, ezúttal több mint 200 oldal, a nemrég elfogadott közbeszerzési törvényhez kapcsolódó rendelettervezetet töltött fel honlapjára. Az egyik értelmében az építési beruházásoknál mostantól kevésbé számít az ár mértéke. De ez továbbra se arra irányul, hogy a kegyvesztetté vált Simicska Lajos a jövőben nehogy a többieknél olcsóbban el tudjon nyerni állami megbízásokat.

A kormány ma a nemrég elfogadott új közbeszerzési törvényhez kapcsolódó újabb öt kormányrendelet-tervezetet tett közzé honlapján. Ezek véleményezésére még a korábbi hasonló közzétételeknél is szűkebb idő, konkrétan kevesebb mint 24 óra áll rendelkezésre: a véleményezési határidő ugyanis szintén a mai nap. Ez az eljárás legalábbis kevéssé látszik alátámasztani Lázár János oly sokszor hangoztatott álláspontját, miszerint az új közbeszerzési szabályok az átláthatóság növelését szolgálnák.

A kormány indoklása szerint az új törvényt az uniós előírások változása miatt alkották. Indoklásuk szerint ennek nyomán például mostantól nem kötelező a legolcsóbb árajánlatot elfogadni: egyéb szempontok mérlegelésével jogszerűen hozható ki nyertesnek a drágább jelentkező. A kormány által hevesen cáfolt értékelések szerint a kabinet ezzel csak annak kívánja elejét venni, hogy a kegyvesztetté vált egykori Fidesz-közeli vállalkozó, Simicska Lajos cégei - például a Közgép - a legolcsóbb ajánlatok benyújtásával a továbbiakban is állami megbízásokhoz juthassanak.

A most benyújtott tervezetek rendelkeznek többek között az építési beruházásokról és a hozzájuk kapcsolódó mérnöki munkák megpályáztatásának szabályairól. Ebben külön kiemelik az ár mértékének csökkenő szerepét. Ezen kívül módosulnak az adminisztrációs, utóellenőrzési szabályok és 45 oldalon vegyes módosításokat tesznek közzé. A most felrakott anyagok indoklásokkal együtt összesen közel 250 oldalt tesznek ki. Közbeszerzési szakértő legyen a talpán, aki ehhez még ma értő véleményt tud fűzni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.