Értelmetlen, viszont milliárdokba kerül az új cigiszabály

Semmi nem változik a dohányboltokban – bár szombaton lép hatályba a cigik egységes csomagolásáról szóló törvény. Sok értelme nincs, milliárdokba kerül és nehéz helyzetbe hozza a trafikokat.

Szombaton lép hatályba a cigaretták egységes csomagolását előíró törvény, jó ideig azonban valójában semmi nem változik a nemzeti dohányboltokban. Az egésznek sok értelme nincs, de milliárdokba kerül, és nehéz helyzetbe hozza a trafikokat. Lapunk az ügyben több dohányiparban jártas szakértőtől arról érdeklődött: mire számíthatnak a fogyasztók a törvény hatályba lépését követően, ami arról rendelkezik, hogy a cigaretták csak egységes csomagolásban kerülhetnek forgalomba, azokon mindössze a márkát és a típust lehet megjelölni. Hétvégétől csak azokat a dohányárukat kell így csomagolni, amelyeket valamely piaci szereplő hoz forgalomba, mint új terméket vagy új márka altípust.

A már piacon lévő cigaretták közül, amelyeket idén április elseje után regisztráltak az az illetékes állami szerveknél és augusztus 20-ig piacra is dobtak, azokat 2018 májusát követően kell az egységes dobozban forgalomba hozni. Azokat pedig, amelyek már áprilist megelőzően forgalomban voltak (vagy jogilag regisztrált terméknek számítottak), 2019 májusát követően kell így dobozolni. A magyar piacon a mai nappal forgalomban lévő termékek 100 százalékára ez a dátum vonatkozik, tehát a ma megszokott csomagolások szűk három év múlva tűnnek el – tudta meg a Népszabadság.

Változás azért hamarabb is lesz a csomagolásban, mert a magyar jogszabály átülteti egy uniós direktíva rendelkezéseit is, amely a jelenlegi csomagolásokkal kapcsolatban hozott új szabályokat. Ennek legfontosabb eleme, hogy el kell tüntetni a dobozokról a kátrány- és nikotintartalom jelzését, és 65 százalékos képes figyelmeztetést kell alkalmazni a csomagolás mindkét legnagyobb felületén. Mivel e két adatra a tapasztalatok szerint a fogyasztók nagy része kíváncsi, most majd a dohánybolt dolgozójától fogják megtudakolni – így lassabb lehet a kiszolgálás a trafikokban – tudtuk meg iparági forrásainktól.

Mivel az új szabályozás egyik vezérlőelve, hogy a dohánytermékek gyártói minél kevesebb információt juttathassanak el közvetlenül a fogyasztóhoz, sok információt a trafikosoknak kell majd megadniuk, ami óhatatlanul lassabb kiszolgáláshoz vezet, vagy szükségessé teszi, hogy a boltok plusz alkalmazottat vegyenek fel.

Ez viszont olyan extra költséget hoz, amit korántsem biztos, hogy ki tudnak gazdálkodni a boltok. Különösen, mivel a kiemelt termékelhelyezés is feleslegessé válik a szabályozás értelmében, azaz várhatóan ettől a bevételtől is elesnek a trafikosok. Az új csomagolásokra való átállás minden egyes szakaszban milliárdokba kerül az ágazatnak, s ezt óhatatlanul a dohányosok fogják megfizetni az emelkedő cigaretta árakban – vélik a lapunknak nyilatkozó szakemberek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.