Fellélegezhet a Tesco

Nem kell a Brüsszel által nemrégiben felfüggesztett élelmiszer-felügyeleti díjat kifizetni a kiskereskedőknek – tette közzé honlapján az állásfoglalását a Nemzeti Élelmiszerlánc és Biztonsági Hivatal (Nébih). Korábban ugyanis Brüsszel vizsgálatot indított a különadó miatt tiltott állami támogatás és diszkriminatív adózás gyanújával.

Mint arról beszámoltunk, a sávosan kivetett adó alapján a kormány gazdasági holdudvarába tartozó cégeknek alig kellene valamit fizetniük, míg a nemzetközi áruházláncoknak súlyos, milliárdos összeget kellett volna leszurkolniuk, így az összességében 30 milliárd forintra tehető adóbevételből több mint 10 milliárd esett volna a Tescóra.

Bár Brüsszel határozatában arra szólította fel a kormányt, hogy a bizottság vizsgálatáig ne alkalmazza az adótételt, a magyar kormány megtehette volna, hogy egy kissé elhúzza az ezzel kapcsolatos döntéshozatalt, így a cégeknek július végéig meg kellene fizetniük a Nébihnek a különadót. Ezt persze visszakapták volna utólag, ha Brüsszel diszkriminatívnak találja a különadót.

Azonban a Nébih döntése immáron kész helyzetet teremtett, így a vállalkozások a brüsszeli vizsgálat lezárulásáig mentesülnek a több cég számára súlyos terhet jelentő adótól. Ez annak fényében nagyon fontos, hogy a kormánytöbbség még ősszel olyan jogszabályt hozott, ami alapján a két éven át veszteséges áruházláncoknak kötelezően be kellene zárniuk, így az élelmiszer-felügyeleti díj több vállalkozás számára a véget is jelenthette volna.

Egyelőre nem tudni, hogy a multinacionális cigarettás cégeknek ki kell-e fizeti a Brüsszel által szintén vizsgálat alá vont és felfüggesztett, „egészségügyi hozzájárulásnak” keresztelt különadót, melynek javát, több mint hatmilliárd forintot a kormány által aktuálisan ellenségnek kikiáltott Philip Morrisnak kellene állnia.Mivel a kormány egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, így a hatályos szabályok szerint a cégeknek, elsősorban a Philip Morrisnak július 31-ig át kell utalni az adót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.