Egy kellemetlen csúcson most átfordult a magyar gazdaság

A harmadik negyedévben 8511 cég szűnt meg Magyarországon, ez 32 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest – jelentette az Opten céginformációs szolgáltató. A mostani adat ugyanakkor trendfordulót jelez.

Minden idők negyedik legrosszabb negyedévének bizonyult a magyar vállalkozások számára az elmúlt három hónap. 8511 céget töröltek a cégbíróságok, ami jelentősen meghaladja a 2011–2012-ben megszokott havi hatezres átalagot. – A mostani adat ugyanakkor trendfordulót jelez. Ahogy már 2012-ben prognosztizáltuk, a működő vállalatok száma elérte tetőpontját. A törlési hullám a közlejövőben csillapodik ugyan, de a cégalapítások számában is erős a visszaesés, így az elkövetkező hónapokban a gazdasági társaságok számának további csökkenése várható – mondja az Opten igazgatója Tóth Tamás. A cégek visszaeső száma úgy értelmezhető, hogy tisztulasnak indult a magyar gazdaság

A harmadik negyedévben mindössze 2716 céggel szemben indult felszámolási eljárás. Ez 2008 második negyedéve óta a legjobb adat, azóta ugyanis rendre öt-hatezer cég jutott erre a sorsra negyedévente. Hasonlóképpen alacsony szintre esett a végelszámolás alá kerülő cégek száma: a harmadik negyedévben 2133 céget zárattak be a tulajdonosok – ez is a legalacsonyabb érték a válság kitörése óta.

A cégek törléséhez vezető eljárástípusok közül egyedül a kényszertörlések száma emelkedik. A harmadik negyedévben közzétett 4671 ilyen eljárás több mint duplája az előző negyedévinek, és csaknem négyszerese az előző év azonos időszaki értékének. A jogalkotók 2011 óta dolgoznak az elaprózott és nagy fluktuációjú hazai cégstruktúra egészségesebbé tételén. Mostanra sikerült elérni, hogy megálljon a cégek számának irreális növekedése – véli Tóth. Az igazgató szerint a közeljövőben a fluktuáció folyamatos csökkenésével és a vállalatok abszolút számának lassú apadásával vagy stagnálásával számolhatunk. A kényszertörlést tavaly márciusban vezette be a cégtörvény. Azóta egyre többször élnek a hatóságok ezzel az eszközzel, a harmadik negyedéves adat mégis komoly megugrás a megelőző negyedévekhez képest.

Fellélegezni még korai lenne: igaz, hogy a cégstruktúra egészségtelen növekedése megállt, de az ideális állapottól még nagyon messze van. Európai mértékekben továbbra is rendkívül magas a mikrovállalkozások aránya, a fluktuáció pedig egy egész nagyságrenddel nagyobb, mint például Németországban – állítják. A szürkegazdaság szereplői, a fiktív vállalatok és a felelősséget hárító valódi tulajdonosaik továbbra is komoly károkat okozhatnak ügyfeleiknek.

Nincs tovább: magasra szökött a törölt cégek száma
Kontroll és önbecsülés - a munkahely ezeket provokálja folyamatosan
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.