Egy ezres lesz a beugró a siófoki nagystrandra

Ebben az évben is jelentős összegeket fordítottak fejlesztésre a balatoni települések. Az egyik legnagyobb újítás, hogy a strandok többségén ingyen internetezhetnek a látogatók, a vezeték nélküli hálózatoknak köszönhetően.

Az idén is jelentős összegeket fordítottak strandfelújításokra, - fejlesztésekre a balatoni településeken. Ezzel párhuzamosan a fizetős strandok esetében több helyen is emelkednek majd az árak - közölte Győrffy Árpád, a balatoni strandokról információkat közlő balatontipp.hu szerkesztője.

A hétvégén, néhány helyen már megnyitják a fizetős strandok pénztárait is a Balatonnál, ahol azonban nincs pénztár, vagy nem működik, a strand ott is látogatható.

Ebben az évben csak néhány település vágott bele nagy fejlesztésbe, a legnagyobb a siófoki Nagystrandon zajlik. Itt teljesen kicserélik a talaj felső rétegét, gyepszőnyeget, fákat, cserjéket telepítenek, a járdák díszburkolatot kapnak és korszerűsítik a közműhálózatot is.

A fejlesztés fontos eleme négy új, UEFA-szabványnak megfelelő strandfoci-, illetve strandröplabda-pálya, amelyhez 300 férőhelyes lelátó is készül. A 400 milliós, felerészben uniós támogatásból zajló munkákat a főszezonra fejezik be. A strand, a tavalyi árakon, május 15-én nyitja meg kapuit. A Nagystrandon működő Coke Club létesítményeit a július 2-i nyitásra újítják fel.

Ingyenes marad a balatonföldvári strand 

Balatonföldváron május végén nyitja meg kapuit a jelentősen felújított, de továbbra is ingyenes Keleti strand. A strand nyugati felén lévő épületcsoport jelentős részét elbontották, a megmaradókat felújították. Új, akadálymentes vizesblokkot, öltözőkabinokat építettek, közösségi tereket alakítottak ki, részlegesen megújították a zöldterületet, és új padokat, szabadtéri játékokat, pergolákat, szeméttárolókat telepítettek.

Révfülöpön több mint 20 millió forintot fordított a település saját forrásból a Császtai strandra. A járda és az öntözőrendszer kiépítése mellett felújították a vizesblokkot, padokat, szemeteseket telepítettek, játszóteret alakítottak ki "kalandvárral" és mászó fallal.

Alsóőrs strandján mintegy 25 millió forintos fejlesztést valósítanak meg önkormányzati forrásból. Ennek legfontosabb eleme egy 320 négyzetméteres gyermeköböl, amely egy 9 méteres torkolaton keresztül kapja a vizet a Balatonból. Az öbölhöz homokozó és pálmafás mediterrán pihenő kapcsolódik. A strandon ingyenesen lehet internetezni wifi segítségével.

Kötöttpályás vízisí Balatonfűzfőn 

Balatonfűzfőn egy kötöttpályás vízisí beüzemelését tervezik az idei szezonban. A gyenesdiási Lidó strandon egy kisebb vízi vidámparkot alakítottak ki. Az idei szezontól a keszthelyi Városi strandon is lesz ingyenes internetszolgáltatás wifi segítségével. A szigligeti és a csopaki strandon új játszótéri eszközöket telepítettek, Balatonszepezden pedig felújították a játszótereket.

Az ingyenes zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum strandján  wifihálózattal, tűzrakóhelyekkel bővítették a szolgáltatásokat és felújították a sportpályákat. Az idei szezonban már a badacsonyi és a badacsonytomaji strandon is lehet ingyenesen internetezni, valamint az értékmegörző szekrények használatáért sem kell fizetni.

Balatonalmádiban a Wesselényi strand szolgáltatásait kerékpárkölcsönzővel bővítették. A budatavai strandon több kisebb felújítás mellett rendbe hozták a jégzajlás miatt megrongálódott partfalat, továbbá pelenkázószobát, kerékpártárolókat alakítottak ki.

A szezon igazi újdonsága itt az lesz, hogy a strandolókat viharjelző zászlóval figyelmeztetik a közeledő rossz időre. A sárga, illetve vörös zászló felhúzásakor az egykori viharágyúk mintájára figyelmeztető rakétát lőnek fel.

Vannak strandok, ahol év közben döntenek az árakról 

A strandok többségénél már meghatározták az idei árakat, de vannak olyanok is, mint például a balatonfüredi Esterházy és Kisfaludy strand, ahol a tavalyi árszinttel kezdik a szezont és később döntenek a főszezon árairól.

A legdrágábbnak továbbra is a siófoki Nagystrand számít az ezerforintos főszezoni belépődíjjal, valamint a keszthelyi Városi strand a 990 forintos belépőjegyével, bár egyik helyen sem emelték a tavalyi árakat.

A déli parton sok a szabad strand, míg a fizetős strandok többségét működtető északi parton a felnőtt belépők ára átlagosan 450-550 forint között alakul. Van, ahol nem emeltek árat, de Szigligeten például 25 százalékkal drágább lett a belépő, ami így elérte a fizetős strandok balatoni átlagát.

Gyenesdiáson 20 százalékos emelésről döntöttek, így 600 forintra emelkedett a felnőttjegy ára, de még vagy féltucatnyi strand növelte 5-10 százalékkal a felnőtt belépők és ennél valamivel nagyobb arányban a gyermekjegyek árát. (forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.