Orbán és Csányi a bankadóról

Idén nincs, jövőre több lesz, 2012-ben meg már nagy lesz a "mozgástér" a bankadóban, amit a kormány ki is akar vezetni - közölte Orbán Viktor miniszterelnök Csányi Sándorral közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az OTP Bank első embere kizárja, hogy a bankadót az ügyfelekre hárítanák.

Orbán Viktor miniszterelnök a bankadó erre az évre tervezett részével kapcsolatban semmilyen változtatási lehetőséget nem lát. Szerinte ez kiderül a benyújtott törvényjavaslatból is.

Sajtótájékoztatóján - melyet Csányi Sándorral, az OTP elnök-vezérigazgatójával közösen tartott - a kormányfő jelezte: a jövő évben már valamivel több lesz, 2012-ben pedig nagy lesz a mozgástér, hiszen akkor már ki akarják vezetni a bankadót.

Orbán Viktor a költségvetés hiányának alakulásával kapcsolatban jelezte: a kormány a Költségvetési Tanács megállapításainál kedvezőbben látja a helyzetet. Ugyanakkor két bizonytalansági tényező lát. Az egyik a átadás-átvétel végleges szaldója, mely augusztusban várható. A másik az árvíz, az újjáépítés, a károk mértéke, ami nagyon komoly tétel.

Csányi Sándor kérdésre válaszolva leszögezte: kizártnak tartja, hogy a jelenlegi helyzetben a bankok az ügyfelekre hárítsák a bankadó terheit.

Az OTP Bank nem örül a bankadónak, de a hitelintézet jövedelmezősége elbírja a különadót, és hitelezési aktivitását sem kell visszafognia a következő években emiatt - mondta Csányi Sándor.

Úgy fogalmazott: nem teljesen igazságos, hogy a költségvetés egyensúlyának érdekében egyébként szükséges intézkedések döntően egyetlen szektort terheljenek. Vannak olyan iparágak Magyarországon amelyek magasabb megtérülést mutatnak, jobb jövedelmezőségűek, mint a bankszektor - mutatott rá.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra: lehetnek olyan bankok, amelyek a bankadó miatt visszafogják hitelezésüket, ami a GDP csökkenésével  járhat. Remélem ezt a hatásvizsgálatot elvégezte a kormány, és ennek megfelelően hozta meg döntését - jegyezte meg Csányi Sándor.

 

Törékenynek látja a magyar bankokat a Moody's

Fenntartja a magyar bankrendszerre érvényben lévő negatív kilátását a Moody's Investors Service, tekintettel a továbbra is kedvezőtlen hazai és globális gazdasági viszonyokra, amelyek a bankok működési környezetére és a bankrendszeren belül érvényesülő kockázatokra is hatással vannak - áll a cég Londonban kiadott szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: jóllehet a magyar bankszektor stabilitása javult a tavalyi első félévi állapothoz képest, a kockázatok közül azonban sok változatlanul jelen van. Ezért a magyar bankrendszert továbbra is a "törékenyebbek" között tartja számon a közép-kelet-európai térségen belül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.