galéria megtekintése

A sztárok keményen fenyegetik a Szigetet

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 07. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Az idén közel ötmilliárdos költségvetésű Szigeten rekord-látogatószám kellene a nyereséghez – közölte Gerendai Károly, aki még így se tudná a Lakatos Péter Videoton-vezértől kapott személyes kölcsönét teljesen visszafizetni.

Idén több mint negyedével 4,7 milliárd forintra ugrik az augusztus 10–17 között zajló 23. Sziget Fesztivál költségvetése – tudtuk meg Gerendai Károly főszervezőtől. A tavalyi 3,65 milliárdos költségvetéshez képest eredetileg is 300–400 millióval többet terveztek a programokra fordítani, ám a fellépti díjak évi 30–40 százalékos emelkedése miatt ezt is meg kellett hogy fejeljék. Csak így képesek tartani a szintet, a fellépők száma behatárolt, a fesztiválszervezők versengenek értük – tette hozzá.

A legtöbbet persze a mínusz első napon, 10-én fellépő Robbie Williams kéri. Hogy pontosan mennyit, a Sziget-ügyvezető nem árulja el, de százmilliókról beszélhetünk.

A további fellépőket is felvonultató napra valószínűleg megtelik az egyszerre 85 ezer főt befogadni képes rendezvény és a nagyszínpad előtti kibővített tér. Ezen túlmenően is bejöttek extra kiadások: 55 millió forintot jelent a reklámadó, közel felével mintegy 70 millióra emelkedik a Fővárosi Önkormányzatnak a területért fizetendő díj és az egészségügyi készültséget az eddigi díj kétszereséért immár kötelezően az Országos Mentőszolgálat látja el.

 

Mindettől függetlenül lát még esélyt a nyereségre. Mintegy tíz százalékkal megemelték a jegyárakat –a napijegyekét kicsit nagyobb, a hetijegyekét kisebb mértékben.

A hetijegy így 72–80 ezer forint, a napijegy a mínusz első napon 20 ezer, a továbbiakon 18 ezer forint. A hetijeggyel sátor is bevihető.

A több tízezerbe kerülő őrzött kempinghelyek jórészt már elfogytak. Továbbra is elérhetőek különböző – akár ötvenszázalékos – jegyárkedvezmények az Erste és a (Sziget-tulajdonú) Meex szervezésében, vagy az OTP Simple rendszerén keresztül. Tájékoztatása szerint este 11 óra után ismét bejuthatunk féláron.

Idén csak a telt ház lehet elég jó a szervezőknek
Idén csak a telt ház lehet elég jó a szervezőknek
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A pultoknál továbbra is csak fesztiválkártyával, készpénzmentesen fizethetünk, a nagykereskedő által válogatott áruk jó részét ismét egységárakon mérik, egy korsó Dreher sör tavalyhoz hasonlóan 650 forint. A jegyeladásokban időarányosan jól állnak, a bérletesek 90, a napijegyesek 25 százaléka külföldi, és ebben már nem lát nagyobb arányváltozást, a külföldi fiatalok csábítására nem költöttek a korábbiaknál sokkal többet.

Becslések szerint akkor mutatkozna esély a nyereségre, ha a tavalyi 415 ezres rekord-látogatószámot idén sikerülne további 15–20 ezerrel megfejelni. Az időjárástól most is sok függ.

Tavaly óta emelkedett a szponzori bevétel, amely így a költségvetésük 13 százalékát teszi ki. A támogató cégek közül Gerendai a Magyar Telekom belépését emelte ki, de a névadói hely továbbra is kiadó. A szponzorok ugyanakkor további több mint egymilliárd forintot költhetnek el a Szigethez kapcsolódó rendezvényeikre, reklámanyagaikra, színhelyeikre. A vendéglátóktól-árusoktól a bevétel 7-8 százalékát várják. Három éve kedvezményes áfa is segíti a jegyeladást. Az állami támogatás 50 millió forint, másik két rendezvényükhöz, a soproni Volthoz és a Balaton Soundhoz hasonlóan.

A körülbelül 800 milliós költségvetésű Volt Fesztivál néhány tízmilliós nyereséget hozott, és az 1,25 milliárdba kerülő Balaton Sound is pozitívan zárt. Ha a Sziget Kft. szintjén a tavalyi 350 milliós profitra idén nem is számít, azért lát esélyt a nyereségre.

Amiből is tovább törlesztenék a cég újbóli kivásárlásához felvett banki, illetve a Lakatos Péter Videoton-vezérigazgatótól Gerendai által személyesen felvett – nem közölt mértékű – kölcsönt.

Mint azt korábban közöltük, a Sziget Kft. tulajdonosi struktúrájában ennek biztosítékául Lakatos Péter áttételes érdekeltséget szerzett, amit akkor szolgáltat vissza, ha Gerendai visszafizeti az egész kölcsönt. Az egyösszegű törlesztésre nyereséges zárás esetén se lát reális esélyt. A rá jutó osztalékkal tehát nincs különösebb gondja, az évekre előre „foglalt”.

Programáradásra készülnek

És hogy mindezért mit kap a látogató? Több mint kétszáz fellépő között színpadra lép például Robbie Williams, a Limp Bizkit, Kasabian, Avicii, Boban Markovic, de lesz világzene, Telekom Aréna, kulturális programok, sátras és utcai színház, tánc, komolyzene, dzsessz, vándorvurstli, labirintus, luminárium, múzeum, Hungarikum falu, cirkusz, ötletbörze, design-, art- és sportzóna, tábortűz, melegsátor – a különféle műfajok fajsúlyos nemzetközi és hazai sztárjaival.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.