Ecetügyi bírság a Calgon forgalmazójának

A Calgon gyártója nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani azt a reklámban elhangzó állítását, hogy ecetes tisztítás után is elromolhat a mosógép vízkőképződés miatt. Ezért 15 millió forint büntetést kell fizetnie.

A Reckitt Benckiser Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított, amikor a Calgon vízlágyító termékének a népszerűsítése során valótlan állításokat tett az ecet hatására vonatkozóan - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A vállalkozásra ezért 15 millió forint bírságot szabtak ki.

A GVH a cég 2010. augusztus 2. és 2010. november 21. között különböző televíziós csatornákon sugárzott reklámállításait vizsgálta. A termék népszerűsítése során használt szlogenek (pl. „eddig ecettel vízkőtelenítettem a mosógépem, ennek ellenére elromlott”) azt sugallták, hogy az ecet nem alkalmas a vízkő elleni védekezésre, mert használata ellenére elromolhat és rozsdásodhat is a mosógép.

A fenti állításokkal azt a benyomást kelthették a fogyasztókban, hogy a Calgon az ecettel összevetve hatékonyabb és biztonságosabb szer, amely alkalmas a mosógép meghibásodásának elkerülésére.

Ezzel szemben a vizsgálat során beszerzett bizonyítékok alapján a vállalkozás nem tudta bizonyítani, hogy az ecet használata mellett a mosógép vízkőképződés miatt meghibásodhat. Így az állítások valótlannak tekinthetőek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.