Durván a piaci ár felett bérel külföldi irodákat a jegybank

Két külföldi irodájáért a hasonló luxusingatlanok bérleti díjának négyszeresét fizeti ki havonta a jegybank, ami a párizsi ingatlan esetében négyzetméterenként több mint 90 ezer forintot jelent - derült ki Magyar Nemzet közadatigénylésére érkezett jegybanki válaszból.

A cikk szerint az MNB havonta 15,5 millió forintot költ három külföldi irodájának fenntartására, ami éves szinten éves szinten 186 millió forintot jelent, de ebben benne van az ott dolgozók bére is. A hamburgi, párizsi és római irodák bérleti díjára havonta közel hétmillió forintot ad ki a jegybank.

A legolcsóbb, 55 négyzetméteres hamburgi iroda havi díja 6494 euró (2,052 millió forint), ami a irodabérlettel foglalkozó portálok számai alapján a piaci ár négyszerese a Magyar Nemzet számításai szerint.  

Hasonlóan túlárazottnak tűnik a jegybank legdrágább, párizsi irodája, amely mindössze 31,5 négyzetméter, de 2,84 millió forintba (8988 euró) kerül havonta. Ez négyzetméterenként 90 ezer forintos bérelti díjat jelent.

A 49 négyzetméteres római irodájáért 2,077 millió forintot (6575 euró) fizet az MNB havonta, ami 80 százalékkal haladja meg a piaci árat.

A jegybank szerint annak "számszerűsíése nem lehetséges", hogy a külföldi irodák milyen hasznot hajtanak az országnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.