galéria megtekintése

Százmilliárdos tartozást görget a Quaestor

5 komment


Ábrahám Ambrus
NOL

Százmilliárd forinttal tartozik a Quaestor-csoport zászlóshajója, a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. A cégbírósági adatok szerint a társaság legnagyobb tulajdonosa egy lichtensteini bejegyzésű cég.

A Külgazdasági és Külügyminisztériummal egészen kedd délelőttig szerződésben álló Tarsoly Csaba pénzügyi és befektetési csoportja, a Quaestor tavaly még azt a tervet dédelgette, hogy külföldön és belföldön újabb hídfőállásokat épít ki növekedésorientált iparágakban. (A Quaestorhoz köthető a Moszkvai Magyar Kereskedőház és a Török-Magyar Kereskedőház is.)

A hírek szerint Orbán Viktor miniszterelnökkel jó kapcsolatot ápoló nagyvállalkozó a Népszabadság Top 150 kiadványában a legfontosabbnak azt tartotta, hogy minden hazai és nemzetközi tevékenységük a minőségről szóljon. A hétfő este és a kedd reggeli fejlemények tükrében ez nem feltétlenül sikerült, s alighanem immár másra kénytelenek fókuszálni.

Bár hétfői közleményében a Quaestor jelenlegi gondjait a Buda-Cash csődje okozta piaci pánikkal magyarázta, a cégbírósági adatokban azonban már a brókercég összeomlása előtti időszakból is vannak sötét foltok. A csoport anyavállalatának tartott Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-nél az utóbbi években feltűnően sok végrehajtás volt. Ebből kettő, a 2005-ös és a 2009-es az adóhatósághoz köthető, de volt problémája a cégnek a Fővárosi Munkaügyi Bírósággal is.

 

A Quaestor zászlóshajóját a cégbírósági dokumentumok szerint 1993-ban jegyezték be, 118 millió forint jegyzett tőkével. Az igazgatóság elnöke már akkor is az alapító, Tarsoly Csaba volt, mint ahogy az igazgatóság tagja volt felesége, Tarsolyné Rónaszéki Erika és Tarsoly Vince is. Idő közben a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó jelentősen feltornászta a jegyzett tőkéjét, hiszen 2003-tól már 4,5 milliárd forinttal rendelkezett ezen a soron.

Pénzüket féltő ügyfelek a Quastor V. kerületi irodájánál
Pénzüket féltő ügyfelek a Quaestor V. kerületi irodájánál
Kovács Tamás / MTI

Bár a közvélemény és a szakma Tarsoly Csabához köti a vállalatcsoportot, a dokumentumok szerint a bejegyzett tulajdonos egy Lichtensteinben bejegyzett cég, az Insula Management Establishment. Az Opten, már gyűjtött információ szerint azonban a cég tulajdonosai között az Insula – amely 2,63 millió részvénnyel rendelkezik – mellett megtalálható még Tarsoly Csaba és Tarsolyné Rónaszéki Erika is, mindketten 1,062 millió szavazattal.

A legutóbbi, 2013-as mérlegbeszámoló szerint a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó árbevétele 10,4 milliárd forint volt, míg az üzemi tevékenységből származó eredménye 773,5 millió forint veszteséget mutatott. A társaság befektetett eszközeinek értéke 62,4 milliárd forint volt, amelyből 45,5 milliárdot tárgyi eszközök, így például ingatlanok tettek ki. Ezzel szemben a cég tartozásállománya 94,5 milliárd forint, amelyből 42,9 milliárdra rúg a kötvénykibocsátásból fennálló kötelezettség.

A Quaestor hétfő este azzal magyarázta nehéz helyzetét, hogy

a Buda-Cash botrány okozta pánik miatt ügyfeleik olyan mennyiségű kötvényt kívántak visszaváltani, amely meghaladja a Quaestor-csoport likvid pénzügyi eszközeit.

Windisch László, az MNB alelnöke ugyanakkor kedden a parlamentben arról beszélt, hogy a gyanú szerint az engedéllyel kibocsátott 60 milliárdon felül a cég további 150 milliárd forint értékű kötvényt is értékesített.

A problémát tetézi, hogy a Quaestor honlapja szerint nem feltétlenül könnyen piacra dobható ingatlanok sorakoznak a csoport tulajdonában. Mint ismert ETO Park is a társaság ingatlanfejlesztéseinek a része – ebben szerepel a Győri ETO FC és a ETO stadion, az ETO park élményközpont, de a Lifestyle Hotel Mátra is, amelyekre egy kritikus helyzetben aligha lehet könnyedén vevőt találni, ráadásul a a könyvekben nyilvántartott értékhez közeli áron.

A tőzsde is felfüggesztette a Quaestort

Felfüggesztette a Quaestor Értékpapír Zrt. kereskedési jogát kedden a Budapesti Értéktőzsde (BÉT), miután a jegybank részlegesen felfüggesztette a brókercég tevékenységi engedélyét. Részleteket itt olvashatnak.

Arról nem beszélve, hogy a kifejezetten értékesítésre kínált ingatlanvagyon után sem feltétlenül kapkodhattak a vevők. Hiszen azok között a leányfalui Twins Hotel, a sárospataki Kispatak lakópark, vagy a balatonszárszói Panoráma Üdülőpark lelhető fel.

A mintegy 800 főt foglalkoztató Quaestor-csoport azért távolról sem csak ingatlanfejlesztéssel, kötvénykibocsátással és egyéb pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozott. A cégcsoport utóbbiak mellett a hazai utazási piacon is jelen van, mint ahogy sport, szabadidős és idegenforgalmi fejlesztésekkel is foglalkozott, sőt a telekommunikációba is belekóstolt.

Felügyeleti biztos irányítja a Quaestort

Kedd délután felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. Közleményüket itt olvashatják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.