Drágulás igenis van. Csak kicsi

Drágult az élet egy év alatt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiszámolta, hogy júniusban a fogyasztói árak éppen 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakban. Aki nagyobb drágulást érez, nyugodjon meg. A meleg miatt lehet.

Vagy azért, mert az illető az átlagot rontó, legnagyobb mértékben dráguló cikkek vásárlására koncentrál. Ilyenek a szeszes italok, a dohányáruk. Bezzeg aki üzemanyagot, netán háztartási energiát vásárol, mindent másképp lát. Mert ezek a cikkeknek az ára csökkent.

Mindez a számok nyelvén azt jelenti, az élelmiszerek ára 1,4 százalékkal emelkedett, ezen belül a többi között 16,7 százalékkal növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs, 5,9 százalékkal a tojás, 4,7 százalékkal az étolaj ára. Cserébe 15,4 százalékkal csökkent a cukor, nyolc százalékkal a tej, 6,1 százalékkal a sajt, 5,9 százalékkal a liszt ára.

A szeszes italok, dohányáruk 3,6 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért átlagosan 1,9 százalékkal kellett többet fizetni. Ezen belül az üdülési szolgáltatások ára 4,7 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben, 0,8 százalékkal drágultak a tartós fogyasztási cikkek, 0,1 százalékkal a ruházkodási cikkek is.

Az egyéb kategóriába sorolt, lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkekért, gyógyszerekért, járműüzemanyagokért, valamint kulturális cikkekért 2,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni. Ezen belül a járműüzemanyagok ára 7,3 százalékkal csökkent. A háztartási energia ára átlagosan 2,7 százalékkal mérséklődött: az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal.

Májushoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára nem változott. De 2,3 százalékkal drágult az étolaj, 0,6 százalék a kenyér, és 0,4 százalékkal többet kellett fizetni az idényáras élelmiszerekért, így a burgonyáért, a friss zöldségért, gyümölcsért.

A cukor 2,7, a tej 2,2, a tojás 1,6 százalékkal lett olcsóbb.

A legnagyobb mértékben, 0,8 százalékkal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül a járműüzemanyagokért 1,6 százalékkal kellett többet fizetni. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,3 százalékkal drágultak. A szolgáltatások, a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia ára nem változott. A ruházkodási cikkekért 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni.

Januártól június végéig, az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.