Drágul a felelősségbiztosítás

Kezelhető kockázatok jellemzik a bankvilágon kívüli pénzügyi szektort, mi több, a befektetési szolgáltatókba vetett bizalom a brókerbotrány ellenére is töretlen – állapítja meg a jegybank. Igaz, nem minden tökéletes, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál például kötelező áremelések következnek.

Kifejezetten jó évet zárt tavaly a bankrendszeren kívüli pénzügyi szektor. A környezet kedvező volt, nőttek a bérek és a megtakarítások, csökkentek a kamatok, ami a bankbetétekből a különféle, nagyobb hozammal kecsegtető befektetési formák felé terelte a fogyasztókat –mondta Kisgergely Kornél, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a szektor állapotát és kockázatait számba vevő éves jelentés bemutatóján.

A biztosítói piacon bekövetkezett pozitív fordulat várhatóan trenddé érik. Tavaly szinte minden biztosítási ágnál nőtt az árbevétel és a jövedelmezőség. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál azonban gond van, az alacsony tarifák ugyanis nem nyújtanak fedezetet a károkra és a biztosítók költségeire. Amíg 2006 táján két tankolás árába került az éves biztosítás, addig ma egy tankolással kiváltható a kötvény.

Alacsony díjak, drága autók – tuti borulás lesz a vége a felügyelet szerint
Alacsony díjak, drága autók – tuti borulás lesz a vége a felügyelet szerint
Mihádák Zoltán / MTI

Az a baj, hogy túl sokat autózunk a túl olcsó üzemanyaggal és túl sok kárt teszünk a túl drága járművekben – sorolta a piac felborulásához vezető tételeket a biztosítások felügyeletéért felelős igazgató. Nagy Koppány világossá tette, hogy ez így nem mehet tovább, hiszen maga az ügyfél is veszít az alacsony tarifákon, de csak akkor szembesül a problémával, ha balesetet szenved. Az biztos, az évek óta veszteséges biztosítók záros határidőn belül kikopnak a piacról, és összeolvadások révén tisztul majd a kép. Hozzátette: az MNB be fog avatkozni, ha elérkezettnek látja az időt.

Mint ahogy tette az etikus magatartás szabályainak meghirdetésével a nyugdíjcélú megtakarításoknál, gyakorlatilag egy szintre hozva ezzel a költségmutatókat. Nagy a biztosítók és a pénztárak piacáról szólva azt emelte ki, hogy a hosszú távú megtakarítási hajlandóság erősödik ugyan, de még mindig messze van az elvárhatótól. Életbiztosításban és önkéntes nyugdíjpénztárban közel 3000 milliárd forintot tart a lakosság.Az emberek kezdik belátni, hogy csak magukra számíthatnak, ezt jelzi, hogy már 1,8 millióan tesznek félre rendszeresen pénzt öregkorukra, ez kétszázalékos növekedés, miközben a befizetett díjaknál 3,4 százalékos volt az éves növekmény. Havi átlagban húszezer forintot takarékoskodnak az ügyfelek.

A Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor bedőlése nem rengette meg a szektort, az ügyfelek négy százaléka tartozott hozzájuk és az ügyfélbefektetések egy százalékát kezelték. A befektetési szektor lakossági megítélése a több százmilliárd forintos kár ellenére jottányit sem rendült meg, a befolyt összegek tovább nőttek, a befektetési alapokba például 4,4 százalékkal több pénz érkezett. A bankszektornak finanszírozási oldalon zsenge konkurenciát jelentő vállalati kötvény piacot viszont tönkrevágta a brókerbotrány, amelynek költségeit a többi szolgáltatóra terhelik. Ez és a küszöbönálló jogszabályi szigorítások megtizedelhetik a piacot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.