galéria megtekintése

Nyitottak egy kiskaput az adócsomagban, százmilliókat lehet megspórolni

0 komment


Baksa Roland

A leleményes vagy különösen jól értesült magánszemély adózók több tíz- vagy százmillió forintnyi, vagy még több pluszadótól menekülhetnek meg.

Gyakran azért módosítják az adótörvényeket, hogy az adóelkerülő, új utakat kereső magánszemélyek vagy cégek dolgát nehezítsék meg. Van azonban, amikor a törvényalkotó kiskaput is teremt, az élelmes adózók pedig ki tudják azt használni. A ma zárószavazáson átesett adócsomagban is van egy olyan rész, amelyet ki tud aknázni olyan személy vagy vállalkozás, akinek vagy amelynek nem igazán fűlik a foga ahhoz, hogy részt vegyen a méltányos közteherviselésben.

Nagy pénzek sorsáról van szó, amikor cégek összeolvadnak vagy szétválnak, esetleg egyik vállalat eladja egyik részlegét egy másiknak. Ilyenkor nem mindegy, hogy mennyi társasági adót kell fizetni, vagy például kell-e áfát fizetni az ügylet után. Elterjedt céges gyakorlat volt az is az elmúlt években, hogy – főként nagyobb vállalatok – a vezető tisztségviselőik javára élet- vagy nyugdíjbiztosítást kötöttek, s így jóval kisebb adóval megúszták a kulcsemberek díjazását, mintha azt egyszerűen bér formájában fizették volna ki. A tartós befektetési számla is vonzó volt sokak számára, mert aki 3-5 évig ilyen helyen parkoltatta a pénzét, részlegesen vagy teljesen mentesült a kamatadó alól.

Az ehhez hasonló esetekre találták ki azt a módszert, hogy az adózó – jellemzően cég, de magánszemély is kérheti – a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) fordul, tájékoztatja a tárcát arról, hogyan menne végbe az ügylet, az NGM pedig ráüti a pecsétet, hogy ha valóban az történik, amit az adózó lefestett, akkor pontosan mennyi adót kell fizetnie. Az adóhatóság pedig a legritkább esetben vegzálja emiatt az adózót. A biztonságnak viszont ára van: a feltételes adómegállapításnak hívott szolgáltatás ára 5–11 millió forint között mozog, amiből a többi között az látszik, hogy olyan esetekben éri meg kérni ezt, amikor sok pénz forog kockán.

 
Egérút nyílt Varga Mihály tárcájánál
Veres Viktor / Népszabadság

A mostani adócsomag új ellenőrzési módot teremtene meg. Az adóhivatal megvizsgálhatja majd, hogy valóban minden úgy történt-e, ahogyan a feltételes adómegállapítást kérő adózó eredetileg ígérte. Ha eltérést tapasztalnak, akkor szinte biztosan a korábban lezsírozottnál több adót, közterhet kell befizetnie a cégnek vagy magánszemélynek – ráadásul büntetés is kinézhet. Az adócsomag azonban egy szűk körnek kedvezőbb terepet biztosít: az adószámmal nem rendelkező adózó – praktikusan nem áfaalany magánszemélyek vagy külföldi cég itteni képviselete – idén július végéig kérheti, hogy az adóhatóság ellenőrizze le őt.

Ha pedig a hivatal szerint más történt a valóságban, mint amit ez az adószámmal nem rendelkező adózó ígért, akkor az adóhatóság az adót „a jövedelemszerzés időpontjában hatályos jogszabályok szerinti legalacsonyabb adómérték szerint állapítja meg”. Vagyis a legkisebb adókulcs alapján számolják majd ki ennek az ígéretét megszegő adózónak a fizetési kötelezettségét. (Ezt akkor lehet kiaknázni, amikor többkulcsos az adó: például 2010-ben a 17 mellett még 32 százalékos szja-kulcs is volt, az elévülési idő pedig még nem telt le a 2010. évi ügyletek esetén.)

Állhatnak úgy a csillagok, hogy a múltban magánszemély kért feltételes adómegállapítást nagyon sok pénzt érintő ügyletre, de nem az történt, amit ígért, ő viszont megmenekül jókora többletadóteher megfizetésétől – fogalmazott az egyik, a téma érzékenysége miatt anonimitást kérő adószakértő lapunknak. Egy másik kollégája is arra mutatott rá, hogy szokatlan előnyben részesülhet néhány leleményes, például jól értesült adózó – a törvény ezen része ugyanis július 1-jén lép hatályba, ám az adóhatósági ellenőrzés önkéntesen csak 2016 júliusának végéig kérhető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.