Döntött a Beva: fizet az átvert kötvényeseknek

Úgy döntött a Befektetés-védelmi Alap (Beva), hogy kártalanítja azokat, akik fiktív kötvényeket vettek a Quaestortól. Az Index értesülése szerint a Beva igazgatóságának négy tagja szavazott igennel, ketten nem támogatták a tervezetet, egy tag pedig tartózkodott a szavazáson. Korábban a Beva több tagja - köztük Katona Zsolt, BÉT vezérigazgatója, Nyitrai Győző az OTP Bank igazgatója, Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára, és Patai Mihály a Bankszövetség elnöke - levelet írt a testület elnökének, Hardy Ilonának, amelynek azt kérték, hogy halasszák el a pénteki döntést.

A halasztást azért kérték a tagok, mert egy sor bizonytalansági tényező merült fel az ügyben. A Beva által felkért szakértői vélemények maguk is eltérő következtetésre jutottak, vagyis volt aki szerint kell fizetni, s volt aki szerint nem. Emellett azt sem lehet tudni, milyen hatása lesz az intézkedésnek. Nem tudni, hogy a legújabb jegybanki ötlet, a Beva kártalanítási határ hatról 30 millió forintra emelése visszamenőleges lenne vagy sem - most már lehet sejteni, hogy igen. Ráadásul az egész sztorit két nap alatt kellett megvitatni, ami nagyon szűk határidő.

Az alap ennek ellenére döntött és igennel szavazott a többség. Kérdés, mit jelent majd ez a gyakorlatban, mely tagnak mennyivel nő majd meg a fizetendő díja, illetve az is fontos kérdés, hogy kapnak-e a nagy befizetők, vagyis a bankok bármilyen kompenzációt az extra pluszbefizetésért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.