galéria megtekintése

Dominó-effektus fenyegeti a Malév-céget a hatalmas behajtás után

2 komment


Varga G. Gábor

Az állami fejlesztési bank visszavette a hitelnek álcázott támogatást a Malév GH-tól, ami dominó-effektust indíthat el az egyébként is küszködő cégnél.

Inkasszóval ért véget az a hitelügylet, amely az egykori Malév földi kiszolgálója, a ma már állami Malév GH és a szintén köztulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) között jött létre – tudta meg több egymástól független forrásból a Népszabadság. Lapunk információi szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) felügyelete alatt álló bank 260 millió forintot vitt el a repülőtéren működő cégtől.

Mindennek előnyös és hátrányos következményei egyaránt vannak, utóbbiak közé tartozik, hogy ezzel a lépéssel állami támogatássá alakították a szóban forgó összeget, amely viszont az európai uniós szabályok értelmében tilos. A Wizz Air légitársaságot is kiszolgáló Malév GH-nál tudják ezt, hiszen az egykori anyacég azt követően ment csődbe, hogy az unió elrendelte, fizessék vissza a korábban kapott állami pénzeket. Erre a Malév GH jelenleg aligha lenne képes.

 

Amikor 2012 február harmadikán a Malév csődbe ment, a főleg a nemzeti légitársaság kiszolgálására létrehozott cég súlyos pénzügyi nehézségekkel szembesült. A helyzet az év közepére odáig fajult, hogy a végkielégítések és a bérek kifizetése is akadozott, ezért az állam kénytelen volt mentőövet dobni a cégnek, amely egyébként más légitársaságokat is kiszolgál Budapesten. Végül hitelnek álcázták az állami támogatást és a cég négyszázmillió forintot kapott az MFB-től. Biztosítékként elzálogosították a Malév GH több nagy értékű eszközét: köztük repülőgép-mozgató járműveket, lépcsőket, generátorokat.

Az azóta eltelt időszakban megkezdődött ugyan a cég átalakítása, de a munka 2013-ban abbamaradt, ezért a Malév GH anyagi helyzete érdemben nem javult. Mint korábban megírtuk, a cég 604 milliós veszteséggel zárta a 2015-ös évet, saját tőkéje mínusz 241 millió forint volt tavaly év végén és információink szerint napi pénzügyi gondjai vannak. Ez csődközeli helyzetről árulkodik. Nem csoda, hogy fizetési nehézségek merültek fel a hitelnél is, így az MFB néhány nappal ezelőtt inkasszót kezdeményezett, és elvitte a cég 260 millió forintját. Nem ez volt az első inkasszó ebben az évben: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) információink szerint csaknem 90 millió forintot vasalt be így a társaságon. Lapunk kereste a Malév GH-t az ügyben, kérdéseinkre azonban mindeddig nem kaptunk választ.

Az MFB-inkasszóval az állam saját magához pakolta a pénzt, és a banknál nyilván megkönnyebbültek, hogy egy problémás hitelügylet megtérült, ezt a tartozást már nem kell leírniuk. Valójában megkönnyebbülhet a Malév GH is, hiszen immár tehermentes eszközei vannak, amelyek fölött szabadon rendelkezhet. Ráadásul a hitelnek álcázott állami támogatás visszafizetésével még egy szabálytalanságot is megszüntettek.

Az azonban probléma, hogy a pénzt egy eredetileg fejlesztési célra dedikált állami támogatásból tudta elvenni az MFB, amelyet elkülönítetten kellett (volna) tárolni. Azzal, hogy ezt hiteltörlesztésre használták fel, újabb állami támogatás valósult meg. Kérdés, mit szólnak ehhez a cég konkurensei. Az inkasszónak a nemzetközi piacon sincs jó optikája, és könnyen előfordulhat, hogy a Malév GH-nál újabb hitelezők jelentkeznek majd – tudniillik szállítók sorának tartozik –, hogy kérjék a tartozás azonnali kifizetését. Ez pedig dominó-effektust indíthat el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.