Dől a bank, bukik a pénztár

A hatályos szabályok szerint a Quaestor károsultjai jobban járnak, mint a Honvéd és a ProV1ta egészségpénztárak tagjai. Előbbieket ugyanis egy extra és speciális szabályozás révén lényegében az utolsó fillérig kártalanítják, utóbbiak viszont valószínűleg el fogják bukni befizetéseik jó részét.

Amint arról korábban beszámoltunk: Buda-Cash brókerház tulajdonosai érdekeltségébe tartozó, ugyancsak a felszámolás sorsára jutó DRB-bankcsoportnál két pénztár vezette számláját, a 22,8 ezer tag megtakarítását kezelő Honvéd Egészségpénztár, és a kevesebb mint négyezer ügyféllel rendelkező ProV1ta.

A DRB-bankok a Buda-Cash évtizedes csalásai miatt bedőltek, az ügyfelek között magánszemélyek, önkormányzatok, cégek és pénztárak is voltak. A brókercég lényegében a bankoktól szerzett magának forrást az ügyletekre, csak ezt rendre képtelenek voltak visszatölteni, vagyis a bank ügyfelei nem kockázatos ügyletek vagy befektetések miatt buktak, hanem mert egyszerűen lenyúlták a pénzüket.

A magánszemély ügyfeleket kifizette az OBA
A magánszemély ügyfeleket kifizette az OBA
Löffler Péter / Népszabadság

A jogszabályok értelmében az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nem kártalanítja a pénztárakat. Ennek amúgy sem lenne nagy jelentősége, hiszen a nagyságrendek egészen mások egy magánszemély ügyfél és egy kassza esetében. Az OBA 30 millió forintig terjedő kártalanítási plafonja értelmezhetetlen a pénztárak százmilliós, milliárdos vagyona mellett.

A ProV1ta 210 milliójából 130 milliót, míg a Honvéd 2,5 milliárd forintjából 1,8 milliárdot tartott a DRB-nél. Külön érdekes, hogy a Honvéd a bank felfüggesztését megelőzően átutalást indított erről az összegről, és a bank adatai szerint a pénz el is ment, a Raiffeisen számlájára azonban sosem érkezett az meg. Így az is kérdés, hol van most ez a tétel.

Egyelőre kifizetési tilalom vonatkozik a két pénztárnak a felszámolás alá került banknál tartott pénzére, ezt március elején rendelték el – ezt próbálta megúszni a Honvéd – sikertelenül – a gyors utalással. A 180 napig tartó korlátozás ideje alatt ki lehet lépni a pénztárból, illetve át lehet menni másikba, ám a tilalom idején pénzmozgás nem történhet. A pénztári kártyák használhatók, ám csak a tiltással nem érintett összegek erejéig lehet kifizetést végrehajtani, ez a Honvéd esetében 71 százalékos arányt jelent.

A Magyar Nemzeti Bank tájékoztatása szerint a pénztárak a felszámolási eljárás során jelezhetik követelésüket, és a felszámolást követően részesedhetnek majd kifizetésben a felosztható vagyon erejéig. Ez nem jelent túl sok jót. Bár a rendelkezésre álló információk kissé ellentmondásosak, nagyjából úgy áll a helyzet, hogy a bankcsoportnál több mint 60 milliárd forint kár keletkezett a brókercég ügyködése nyomán, a Buda-Cashnél magánál pedig további 30 milliárd. Ez azt jelenti, hogy a követelések nem lesznek maradéktalanul kielégítve.

Vagyis a pénztártagok rosszabbul járnak, mintha a Quaestorhoz hordták volna a pénzüket. A kifejezetten ajánlott és adókedvezménnyel is támogatott pénztári befizetéseket ugyanis jelen állás szerint nem kell megvédenie az államnak, a piramisjátékot űző ügyfelek kártalanítását fedező összeget azonban a piaci szereplőknek össze kell dobniuk.

Már tízmilliárdos a kár a Kun-Mediátornál

A karcagi Kun-Mediátor-ügynek 800-1000 károsultja lehet, a bejelentett kár tízmilliárd forint körül van – mondta a Szoljon.hu portálnak Dobrossy István. A károsultakat képviselő ügyvéd szerint a végösszeg 10-20 milliárd között lehet. A Kun-Mediátor Kft. utazási irodaként működött, ám tulajdonosa és ügyvezetője, Dobrai Sándorné engedély nélkül éveken át forgatta ügyfelei pénzét, amelyet azok az ígért magas kamat reményében rábíztak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.