Devizahitelesek: kiszámolták mennyi jár vissza

Kétmillió forint is visszajárhat a devizahiteleseknek - erre jutott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képletét használva a pénzcentrum. Jegybank pénzintézetek számára publikált számítási módja alapján kell meghatározni a jogosulatlannak minősített túlfizetések összegét, ami előtörlesztésként kell elszámolni.

A lap úgy számolt: hatalmas különbségek adódhatnak a visszatérítés összegében aszerint, hogy melyik pénzintézet volt a hitelnyújtó. Ennek több oka van, az árfolyamrés mértéke például minden banknál eltérő, ahol kisebb volt az eltérés az MNB középárfolyamához képest, ott a visszatérítés is kisebb lesz. A kamatemelési gyakorlat bankonként változó, sőt, a kezdeti kamatszint ügyfelenként is eltér, ezért ebben még nagyobb különbségek lehetnek.

Az eltérésekre hivatkozva végzett két különböző számítási mód közül az egyikben a jegybank havi átlagos kamatait alkalmazták, míg a másiknál egyszeri kamatemelést vettek figyelembe. Az első esetben csak a kamatemelés miatt 1,7 millió forint jött ki, addig az egyszeri kamatemelés esetén "csupán" 781 ezer forint jár vissza az ügyfélnek.

Az MNB adatai alapján számolva több mint kétmillió forint is visszajárhat egy átlagos devizahitelesnek. Az egyszeri kamatemelés esetén ugyan jóval kisebb ez az összeg, de még így is egymillió-egyszázezer forintot téríthetnek vissza. Ebből az árfolyamrés miatt 348, illetve 323 ezer forintot tesz ki, míg a kamatemelés miatt 1,7 millió és 781 ezer forint jár vissza.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.