Demján: Újratermelődik a korrupció

Közepesen vagy annál valamivel nagyobb mértékben tartják korruptnak Magyarországot a sikeres hazai vállalkozók – derül ki a Népszabadság leggazdagabb magyarokat bemutató, november 29-én megjelenő Top 150 kiadványából.
Demján Sándor a kivetítőn
Demján Sándor a kivetítőn
Fotó: Bócsi Krisztián

Egy tízes skálán jellemzően ötösre-hatosra értékelték a hazai közállapotokat ebből a szempontból, de voltak olyanok is, akik ennél borúlátóbban ítélik meg a helyzetet. Közéjük tartozik a Videoton-tulajdonos Sinkó Ottó: szerinte Magyarország mind gazdasági fejlettségében, mind üzleti kultúrájában leszakadt a visegrádi országoktól, Romániával és Bulgáriával kerültünk egy lapra, Szerbiát talán még megelőzzük.

A kormányzati szférához bármilyen módon kapcsolódó iparágak – így például az építőipar vagy az informatika – területén nincs szabad verseny, és a korrupció megítélésében a legmegengedőbbek közé kerültünk Európában. Ezt a visszaesést a központosítást előtérbe helyező kormánypolitika hozta óhatatlanul magával, és csak akkor várható javulás, ha ez megváltozik.

Csányi Sándor OTP-vezér úgy látja, hogy a törvényesen működő vállalkozások hátrányban vannak, hiszen az adók, járulékok és egyéb közterhek befizetése többletterhet jelent a csalókkal szemben. Ez hasonló ahhoz, mint amikor valaki hátizsákkal áll rajthoz a százméteres síkfutáson – mondta. A TriGránit-csoportot irányító Demján Sándor szerint a korrupció mindig a hatalomhoz és a politikához kötődik, így a felszámolásához politikusok nélküli világ kellene.

Ám ilyen világ nem lesz, ezért a társadalomnak kellene kontrollálnia és helyre tennie a politikusok morálját neveléssel, ráhatással, demokratikus választásokon keresztüli büntetéssel. De ne legyenek kétségeink – tette hozzá –, a korrupció mindig újratermelődik.

 

Az egyebek mellett a Műszertechnikában és a Videotonban is érdekelt Széles Gábor a megoldást, de legalábbis a korrupció csökkentésére az esélyt Orbán Viktorban és Lázár Jánosban látja. A nagyvállalkozó szerint a Miniszterelnökségen kellene létrehozni egy közvetlenül a kormányfő, illetve a miniszterelnökséget vezető miniszter alá tartozó kontrollingcsoportot. Hasonló módon, ahogy az üzleti szférában, a vállalatoknál is működtetnek ilyen rendszert, közvetlenül az igazgatótanács elnökének irányítása alatt.

A Graphisoft-alapító Bojár Gábor szerint javulást a politikai és a gazdasági elit jól felfogott saját érdekből is történő példamutatása hozhatna.

Csányi Sándor meggyőződése, hogy bizonyos ágazatokban az adó, elsősorban az áfa csökkentése lehetne hatásos. Az állami bevételek szempontjából a legjobb befektetés az adók, vámok, járulékok beszedését végző szervezeteknek rendelkezésére álló technikai és személyi feltételek javítása lenne. Ezenkívül szükség van a korrupcióval, adócsalásokkal kapcsolatos büntetőjogi jogszabályok további szigorítására is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.