galéria megtekintése

Ráfizethet Simicska-közeliségére az MVM

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 04. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Az elmúlt évek hatalmas profitjai után tavaly lapunk megbízható információi szerint tízmilliárd alá csökkent az állami MVM-csoport nyeresége. Megfigyelők elképzelhetőnek tartják, hogy ez lehet az energiacég Simicska-közeliségének az ára.

Tízmilliárd forint alá esett tavaly az állami MVM-csoport nyeresége – állítják lapunk megbízható forrásai. Ez a mélypontok egyike: az állami energiagigász utoljára 2006-ban egyensúlyozott a nulla körül. Még akkor is nyögték ugyanis az első Orbán-kormány tarifaintézkedéseit, amelyek 2002-ben 34 milliárdos veszteségbe és majdnem csődbe taszították a paksi atomerőművet, a központi áramhálózatot és a lakossági áramnagykereskedelmet is magában foglaló állami csoportot.

Ezt követően viszont különböző irányítók és politikai széljárások alatt is nagyjából stabilan hozták az évi több tízmilliárdos nyereséget. Ebben csúcspontnak a 2009-es és a 2012-es rekordteljesítmény számított. Mohó gazdának inkább a Gyurcsány–Bajnai-kabinetek nevezhetők: 2008–2009 után a költségvetés a mégoly kiemelkedő nyereség nagy részét, több mint 70 milliárd forintot bezsebelt. De a szlogenekben energiaosztalék-ellenes Orbán Viktor vezette kabinet sem szerénykedik:

az állam évek óta tízmilliárd forintot von ki a cégből.

 

Ezt e mostani, tízmilliárd alatti profitból vajmi nehéz lesz megismételni, hacsak nem a tartalékot csapolják. Az Orbán-kabinet MVM-mel kapcsolatos szándékai zavarosak. A céget a 2010 után kialakult vezetőgárda összetétele alapján Simicska Lajos felségterületeként tartották számon. Az elmúlt négy év során az MVM igyekezett is a kormány szándékainak hű végrehajtójaként feltűnni, amit leginkább az erőltetett gázpiaci előretörés jelez. Mégis egyre több ügy siklott ki az MVM úgymond szakmai ellenállásán.

Az MVM kimarad a paksi bővítés finanszírozásából, szakmai tudására azért igényt formálhatnak
Az MVM kimarad a paksi bővítés finanszírozásából, szakmai tudására azért igényt formálhatnak
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

A céget mentesítették a hatezermilliárd forintos paksi bővítés anyagi tehervállalása alól, így a jelenlegi blokkok üzemeltetőjének az új egységhez csupán „szakmai” köze lesz. Parázs viták tárgya az eredetileg MVM-alapította, többéves csúszásban lévő magyar–szlovák gázvezeték is. Félreérthetetlen üzenetet fogalmazott meg tavaly Németh Szilárd fideszes rezsibiztos azzal, hogy már az MVM-nél is a luxusprofit jeleit fedezte fel. A leglátványosabb törést mégiscsak a nemzeti közműszolgáltatás ügye jelenti, ami végül mégsem az MVM bázisán épül ki, hanem a Miniszterelnökség hozza létre „zöldmezős beruházásként”.

Árnyalja a képet, hogy ott a téma felelőse a Simicskához szintén közel álló Németh Lászlóné államtitkár. Értékelések szerint Baji Csaba elnök-vezérigazgató már nem lenne a helyén, ha a miniszterelnökkel összekülönbözött Simicskán túl ne talált volna Orbán Viktor új környezetében is támogatókat. Idesorolják például a kormányfőközeli jó ismerősét, Garancsi Istvánt is tulajdonosai között tudó, offshore jellegű MET-nek az MVM-mel kötött – elemzők szerint a magáncégnek jelentős summát fialó – ügyleteket. Mára Baji Csaba még meg is erősödött azzal, hogy Horváth Péter, az MVM eddigi vezérigazgatója a nemzeti közműszolgáltató élére igazolt.

Így legutóbbi közgyűlésükön még a posztot is törölték az alapszabályból. (Korábbi közlésünkkel ellentétben Horváth Péter az igazgatóság tagja maradt – a szerk.). A jövőt illető kormányzati szándékokra utalhat, hogy az MVM a Mollal karöltve továbbra is érdeklődik az erőműveket birtokló Szlovák Villamos Művek iránt. A pályázatot komoly szlovák belviták övezik, így az MVM legutóbbi közgyűlésén az ajánlatbeadásról szóló döntést májusra tolták. Ezzel kapcsolatban az MVM arra számíthat, hogy a több százmilliárd forintra tehető vételárat ismét az állam biztosítja számukra.

Az MVM lehet most a Simicska Lajos és Orbán Viktor közötti demilitarizált övezet.

A gazdálkodásra ráférne a nyugalom: jelentős terheket jelent ugyanis a velük az utolsó fillérjeiken megvásároltatott földgáz-nagykereskedő és -tárolórendszer üzemeltetése. Igaz, ez legalább a bevételi szinten biztosítja a győzelmi jelentéseket. Hírek szerint a tavalyi eredményt egyébként a nagykereskedő vesztesége húzta le.

Még akkor is, ha az ágazat jövedelmezősége jelentősen javulhatott azután, hogy az oroszok nyilván csökkentették az MVM-nek – Magyarországnak – kiszámlázott gáz árát, ám ezt a lakossági tarifa nem követte, azaz elmaradt a választások előtt még indokoltnak tartott rezsicsökkentés. Ezzel állhat összefüggésben, hogy az MVM, merőben szokatlan – és jogellenes – módon, nem árulja el a közműhivatalnak az általuk fizetett gázárat. A „rezsicsökkentés” ügyét talán még az „energiaszolgáltatókkal összeszövetkezett baloldalnál és eurobürokratáknál” is egyértelműbben érintő ügyről a Fidesz mélyen hallgat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.