Debrecenbe visznek 30 milliárdot

Csúcstechnológiát telepít Debrecenbe a National Instruments (NI). Kishatótávolságú kommunikációt, vezeték nélküli töltést fejlesztenének.

Az NI 30 milliárd forint értékben megvásárolt csúcstechnológiát telepít debreceni gyárába - jelentette be a texasi központú vállalatcsoport ügyvezető alelnöke pénteken a cívisvárosban tartott sajtótájékoztatón.

Alex Davern közlése szerint a fejlesztésnek köszönhetően az NI Hungary Kft. olyan rendszerek fejlesztése és előállítása terén lehet piacvezető beszállító, amelyek az NFC (Near Field Communication), vagyis a kis hatótávolságú kommunikáció vagy a vezeték nélküli töltésen alapuló technológiát tesztelik az elektronikai gyártóknak.

A világszínvonalú gyártási technológia például az okos kártyák és az új típusú chipkártyák tesztelését is lehetővé teszi - tette hozzá.

Alex Davern emlékezetett rá: 2001-ben egyetlen gyártósoron kezdődött meg a számítógépek és különféle mérőeszközök összeköttetését biztosító kártyák gyártása Debrecenben. Ma már hét gyártósoron folyik a termelés, de az elmúlt 15 évben a debreceni leányvállalat igazi tudásközponttá nőtte ki a magát a régióban. A gyár 1100 dolgozója közül 750-nek egyetemi végzettsége van, a 120 fős üzleti szolgáltató központjuk pedig 20 különböző nyelven szolgálja ki az ügyfeleket - ismertette az alelnök.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere kiemelte: az NI új beruházása szervesen illeszkedik a város innovációs gazdaságfejlesztési programjába.

Felidézte: 2000-ben, amikor Debrecen hagyományos ipara válságba került, sorra zártak be a gyárak, a városvezetés úgy döntött, hogy a tudásalapú gazdaság, a magas hozzáadott érték legyen a meghatározó a helyi gazdaságpolitikában. Ennek a fejlesztési filozófiának az első és egyik legsikeresebb "alapköve" az NI Hungary, amely ma már Magyarország és Debrecen egyik leginnovatívabb, legfejlődőképesebb cége - mondta a polgármester.

Papp László elismeréssel szólt arról, hogy a vezeték nélküli információ- és energiaátvitel teszteszközeinek gyártó és tudásközpontját Debrecenbe telepíti a National Instruments.

Bejelentette: a Debreceni Egyetem informatikai karával együttműködve olyan ösztöndíj-programot hirdetnek meg, amely hosszútávon biztosítani fogja a magasan képzett szakember-utánpótlást.

Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője hozzátette: 2017 elejére már teljes kapacitással működhet az új, egy külföldi startup cégtől megvásárolt technológia, és a fejlesztéseknek köszönhetően az idén 15 éves fennállását ünneplő debreceni leányvállalat az NFC-technológián alapuló termékek teszt- és tudásközpontjává válhat.

Az NI debreceni gyárának árbevétele tavaly elérte a 160 milliárd forintot, a központi büdzsébe és a debreceni költségvetésbe összesen 3 milliárd forint adót fizettek be - mondta az igazgató.

Hozzátette: gyárukban elkészült a tízmilliomodik termék. A mérőrendszerek szinkronizálásának időzítését ellátó műszert az igazgató átadta Papp László polgármesternek.

A mostani fejlesztésről Ábrahám László elmondta: az NI egy még nem elterjedt, de előremutató technológiai fejlesztésben és gyártásban vállal szerepet. Olyan okos eszközökről van szó, amelyekkel nagy biztonsággal tudunk kommunikálni - fűzte hozzá, példaként megemlítve a vezeték nélkül tölthető, bankkártya módjára fizetésre is használható telefonokat, vagy az intelligens autókulcsokat, s azokat az okoskártyákat, amelyek a közigazgatásban, vagy az egészségügyben könnyítik meg a személyazonosítást, az ügyintézést.

Az NI Hungary Kft. a jövőben a legmodernebb tesztelési lehetőséget tudja biztosítani minden olyan hazai és külföldi elektronikai vállalatnak, amelyek termékeikben ezt a jövőbe mutató technológiát alkalmazzák - mondta Ábrahám László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.