galéria megtekintése

Csúnyán Lázár János orrára koppintott Orbán

7 komment


Marnitz István

Az MVM-től érkező Cseh Tamás Zoltán lehet az energetikáért felelős helyettes államtitkár.

Az állami MVM Magyar Villamos Művek egykori jogi igazgatója, Cseh Tamás Zoltán felügyeli majd helyettes államtitkárként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) a Miniszterelnökségtől most átvett vagyonelemeket – tudta meg lapunk több független forrásból. Az érintettet nem értük el. Közvetlen környezetéből értesülésünket nem kívánták kommentálni, bármiféle, az ügyben alkotott véleményt még korainak nevezve.

Állami áramcégtől érkezik az új erős ember
Mediaworks

A 34 éves Cseh Tamás Zoltán 2011-ben jelent meg először az MVM könyveiben leányvállalataik, így a Vértesi Erőmű, valamint a központi vezetékeket üzemeltető Mavir felügyelőbizottsági tagjaként. Az Opten cégadatbázisának tanúsága szerint 2012-től az anyavállalat több jogi pozícióját töltötte be, volt a Főgáz igazgatósági tagja, 2015-ben pedig a paksi atomerőműben volt felügyelőbizottsági tag.

 

A tisztán szakmai karrierív dacára kormányközeli forrásaink a Cseh Tamás Zoltán személye körül kialakult állítólagos purparléra vezetik vissza a Magyar Közlönyben péntek este váratlanul megjelent kormányrendeletet. Eszerint a kabinet megszünteti a Miniszterelnökségen működő nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkárságot, amit a nyugdíjba vonuló Németh Lászlóné vezetett. Az e feladatokra már korábban kinevezett kormánybiztos, Bártfai-Mager Andrea munkaszervezetét pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) rendelték. Ez alapján a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Posta és az ENKSZ Első Magyar Közműszolgáltató is átkerül a Miniszterelnökségtől a Seszták Miklós vezette tárcához.

A váltás fél éve lógott a levegőben: mint arról lapunk többször is beszámolt, az NFM alá tartozó MVM, illetve az erős kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Mol már tavaly december végén „megfúrta” azt az elképzelést, miszerint a Miniszterelnökséghez tartozó ENKSZ az Elmű-ÉMÁSZ egyes vagyonelemei megvásárlásával az árampiacon is megvesse a lábát. A kormányfő az elmúlt fél évben úgymond mérlegelte, hogy Lázár János formabontó elképzeléseit, avagy a Seszták Miklós mögé felsorakozó, hagyományos energialobbit hagyja inkább érvényesülni. Noha Lázár János nyári Kormányinfóin a témáról már inkább lemondóan emlékezett meg – mondván, senkinek se kellő vagyonelemek kezelését vállalta át, amelyekért feljavítva most már kapkodnak –, a miniszter állítólag még péntek délután 3-kor is azt remélhette, maradnak területek a tárcájánál.

Ám miután a kormánybiztossal úgymond vitája támadt Cseh Tamás Zoltán személyét illetően, Orbán Viktor a kormányrendelet kiadására utasított. Lázár Jánosnak nem Cseh személyével szemben akadhattak kifogásai, csupán az ütötte ki nála a biztosítékot, hogy a feladatot ellátó helyettes államtitkár kiválasztásába érdemben nem biztosítottak a számára beleszólást.

Bártfai-Mager Andreát ­Matolcsy György köréhez sorolják.

A kormánybiztosnak szeptember 15-ig kell egy fejlesztési koncepciót letenni az asztalra. Ebben úgymond szabad a pálya, az MFB, Magyar Posta és ENKSZ jelenlegi szakembereinek javaslatai előtt is nyitottak, cél a leghatékonyabb felállás kialakítása. Mindazonáltal valószínűsíthető az MVM és a – Főgázt is magában foglaló – ENKSZ jelentős, akár tulajdonlásban is megtestesülő közeledése. Az ENKSZ vezetői szintjein egyelőre nem tapasztaltunk mozgolódást, de a Magyar Postánál az elkövetkező napokban értesülésünk szerint számos bejelentés jöhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.