Csúnya véget ért Orbán Győző egykori cége

Kényszertörölte a bíróság az Orbán Viktor testvére, Orbán Győző egykori tulajdonában álló, adótartozást felhalmozó kft.-t.
Kényszereljárás útján végleg törölték a cégnyilvántartásból a Kocs községben bejegyzett Titán Három Kft.-t, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök testvére, Orbán Győző az alapítás utántól a társaság összeomlása kezdetéig résztulajdonos-ügyvezetőként jelent meg – leltük fel a Céginfo.hu adatbázisában. A bíróság szerint a fennállása során alig egymilliós forgalmat bonyolító vállalkozás a törlésig közel kétmillió forint adót nem fizetett be.
A folyamatnak Orbán Győzőre nézve nincs hátrányos jogi következménye

A Titán Három Kft.-t 2008 elején alapították EEJ Kft. néven félmillió forint jegyzett tőkével fémmegmunkálásra. Alapítóit ugyan a cégadatbázis nem tünteti fel, de Orbán Győző harmadmagával már ugyanezen év végén megjelent a többiekhez hasonlóan tulajdonos-ügyvezetőként. Ők lettek a Titán Három. Ez talán túlzott tolongásnak tetszik annak fényében, hogy a cég még kényszervállalkozásnak is karcsú eredményeket mutatott fel. A 2009-es „csúcsévben” 950 ezer forint ráfordítás mellett 978 ezer forint bevételük, vagyis 28 ezer forint nyereségük született. Ebből lerótták az ezer forint adót. Ezenkívül csak veszteségeket könyvelhettek el: 2008-ban 136 ezer, 2010-ben 12 ezer forintot.

Ha az üzleti számítás nem jön be, elvileg semmi gond. Ilyenkor alapesetben végelszámolás következik, vagyis a tartozások rendezése után a társaság bezárható és töröltethető a cégjegyzékből.

Itt azonban a végjáték elég nagy kavarodással indult. 2010 végén – tehát még Orbán Győző résztulajdonos-ügyvezetősége idején – elvették tőlük az adószámukat. Innentől tehát nem működhettek. 2011 január második munkanapján megszűntnek nyilvánították a céget, egyszersmind viszont kényszer-végelszámolást is elrendeltek. Februárban mindkét bejegyzést törölték, Orbán Győző és egyik társa, Viola Sándor üzletrészük felosztásával kiszálltak, Orbán Viktor testvére ellenben végelszámolóként személyesen vállalta a helyzet rendezését. Elvben néhány hónapig ebbéli minőségében járt el, ugyanakkor a papírok szerint tisztségét a bíróság néhány hónapra rá visszamenőleg törölte. Ezután – furamód – a cég ügyvezető-tulajdonosaként harmadik cégtársuk, Szűcs Kázmér és hasonló nevű fia tűnik fel. Ők 2010 után már semmilyen mérleget nem adtak le: a jelek szerint a kft.-t sorsára hagyták.

A bíróság mégis csak 2015 elején indította el a kényszertörlést. Mint megjegyzik, a társaság nem állította helyre a törvényes működést. A tényleges kényszertörlést idén július­ban rendelték el. A végzésből kiderül, hogy a társaságon az adóhatóság minimális forgalmához képest tetemes, 1,6 millió forint tartozást szeretne bevasalni. A végzés nyomán Szűcs Károly és fia 2021 ­augusztusáig nem vezethet céget, és nem lehet ilyenben többségi tulajdonos. Mindezt az augusztusi jogerőre emelkedést követően, nemrég hozták nyilvánosságra.

A folyamatnak Orbán Győzőre nézve nincs hátrányos jogi következménye. A miniszterelnök testvérének nem ez az egyetlen cégérdekeltsége. A többi vállalat elsősorban apjuk, idősebb Orbán Győző milliárdos forgalmat és nyereséget felmutató bányatevékenységéhez kapcsolódik.

Csúnya vég

Szakértők a kényszertörlést az egyik legcsúnyább cégvégnek tartják. Ilyenkor a társaság illetékesei a hatóság számára elérhetetlenek és vagyon sincs látókörben. Sokszor fantomizálás után alakul ki ilyen állapot, vagyis amikor hajléktalanoknak vagy – akár hamis személyi igazolványt felmutató – külföldi állampolgároknak adnak el jelentős tartozásokat felhalmozó társaságokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.