galéria megtekintése

Csúcsközelben az áramfogyasztás

0 komment


Marnitz István

Szinte borítékolható, hogy az országos áramfogyasztás ebben az évben megdönti 2007-es rekordját. A szabadpiacon már alacsonyabbak az árak az államiaknál.

Mindössze fél százalék híján tavaly majdnem megdöntötte kilencéves csúcsát a hazai áramfogyasztás – ez számítható ki az áramrendszer egyensúlyáért felelős állami Mavir friss adatsora alapján. Eszerint 2015-ben az úgynevezett bruttó fogyasztás – ami az erőművek saját felhasználását és a hálózatokon eltűnő áramot is számon tartja – az előzetes tavalyi adatok szerint 43,7 terawattórát tett ki. Ez 2014-hez képest 2,6 százalékos növekedés.

Két százalékkal nőhet idén a villamosenergia-igény
Két százalékkal nőhet idén a villamosenergia-igény
Teknős Miklós / Népszabadság

A gáz- és üzemanyag-fogyasztástól eltérően az áramigények görbéje a válság óta inkább változékonyságot, semmint visszaesést mutat: a 2007-es csúcsponthoz képest 2009-ben már megéltük a mélypontot is. Azóta pedig az erős hullámzás melletti enyhe emelkedés a jellemző. Miközben a jelek szerint a gázfogyasztás még mindig nem talált magára, az üzemanyag – különösen a dízel – iránti igények a villamos energiához hasonlóan tavaly már szintén rekordközeli értékre hágtak.

 

– Biztos, hogy idén megdől a hazai áramfogyasztási csúcs – jósolja Barta Judit, a GKI Energiakutató ügyvezetője. Ezt a nyugat-európai országokhoz viszonyított nagyon alacsony szintű hazai áramfogyasztással indokolta. A kutatóintézet becslése szerint egyébként az országos villamos energia igénynövekedése idén két százalék lesz.

A kutató a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál nyilvántartott részletesebb – még csak októberig közzétett – adatsor alapján újabb figyelemre méltó részletekre is rámutatott: a lakossági igények 2014 azonos időszakával összevetve 1,8, az ipariak pedig négy százalékkal emelkedtek. Barta Judit szerint az ipariáram-igények növekedése egyenesen arányos a termelés felfutásával. Ezt támaszthatja alá, hogy leginkább a legnagyobb gyárak igényei ugrottak meg. Az adatokból szintén kimutatható, hogy a lakosságon kívüli, de az állami tarifákra még jogosult fogyasztói kör egyre nagyobb arányban szerződik át a piaciár-szabású kereskedőkhöz. A szabadpiacon tehát immáron alacsonyabbak az árak az államiaknál. A lakosság igényei jóval szerényebb mértékben emelkedtek. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy ezen belül a legkisebb fogyasztású sáv hétszázalékos ugrást mutat.

A kutató a bruttó hazai termékbővüléssel arányos áramfogyasztás-emelkedést vár. Így tehát elsősorban szintén a gazdálkodókra számít. Hosszú távon azonban ez az ív a két százalékról évi 0,9 százalékra mérséklődhet – vélekedett.

Csökkent a behozatal aránya

Hosszú évek óta először tavaly nem nőtt az árambehozatal aránya – közölte Barta Judit. Az adatokból az is kiolvasható, hogy ez elsősorban az állami paksi atomerőmű-termelés felfutásának tudható be. Szakértők évek óta egyre inkább sokallják, hogy a hazai fogyasztás mintegy harmadát külföldi erőművek termeléséből elégítik ki. Ennek fő oka nem a hazai kapacitáshiány, hanem hogy a külföldiek jóval olcsóbban termelnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.