Csőtörés, elveszett lakáskulcs - ez okozza a legtöbb bosszúságot

Átlagosan havonta több mint 10 ezer lakásbiztosítási kár volt a 2015-ös évben, a káreseményekben leggazdagabb hónapban, júliusban pedig csaknem 20 ezer darab. Az Allianz Hungária statisztikái szerint 2015-ben az összes káresemény közül csőtörésre fizetett a legtöbbet a társaság a lakossági vagyon kárrendezésben – 2011 óta ez a vezető káresemény az Allianznál - derül ki a biztosító sajtóközleményéből.
Tavaly is a víz volt az úr: az üvegtörés és baleset károk mellett a csőtörés, beázás, vihar- és jégesőkárok voltak a leggyakoribb károk az Allianz Hungária kárstatisztikája szerint; összességében elmondható, hogy az elmúlt évet a rendkívül esős, viharos időjárás jellemezte. Kevesebb viharkár volt, mint a 2014-es évben, azonban az területileg sokkal jobban koncentrálódott (főként a közép-magarországi területre), és súlyosabb károkat is okozott. A lakossági vagyon terület átlag kárkifizetése 2015-ben közel 50 ezer forint volt társaságunknál.

A lakossági károk esetében közel 130 ezer darab kárbejelentés történt, amelynek több mint 25 százalékát a júliusi (19 ezer darab) és augusztusi (14 ezer darab) hónapokban jelentették be az ügyfelek. A július 8-i vihar miatt több mint 7300 darab kárt jelentettek az ügyfelek, augusztus 17-ei özönvíz miatt pedig közel 3000 darabot. A 2015-ös évben a két legcsendesebb hónapja a február és a december volt.

Csőtörésből több mint 36 ezer darabot regisztrált a társaság, ebből a 3. negyedév volt a kiugró, több mint 10 ezer kárbejelentéssel. Üvegtörésből több mint 22 ezer darab történt a tavalyi évben.

Nem csak a természeti elemek okoztak nagyobb károkat, az év során megfigyelhető, hogy minden hónapban más-más káresemény képviseltette magát jelentősebb számban. Betörésből és betöréses lopásból fakadó károkból több mint 1600 darab volt 2015-ben. Tűz és robbanás okozta károkból is 1600 darabot regisztrált a biztosító. Nem meglepő, hogy a téli, fűtési illetve adventi szezonban volt a legmagasabb ennek a kárnak a gyakorisága.

Emellett pedig az is látszik, hogy évek óta az elveszített kulcsok miatti zárcserére is a decemberi programok egyike az Allianz ügyfelei körében. 2008-ig visszamenőleg megvizsgálva az előző éveket, minden évben decemberben történik a legtöbb zárcsere.

Ha a térképre tekintünk, akkor Budapesten jelentették be a legtöbb, több mint 27 ezer darab kárt, utána sorrendben Szabolcs-Szatmár-Bereg megye következik, Hajdú-Bihar megye és Pest megye. A legkevesebb kárt pedig Nógrád és Tolna megyékben jelentették be.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.