Csökkentek az ipari termelői árak

Májusban az ipari termelői árak átlagosan 0,8 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest.

2014 májusában a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árakátlagosan 0,8 százalékkal csökkentek az előző hónaphoz képest. Az élelmiszeripart kivéve minden ágazatban mérséklődtek az árak, legnagyobb mértékben a feldolgozóipari ágazatokon belül a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban és a gyógyszergyártásban, valamint az energiaszektorban.
Jelentősebben a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás (2,4%), a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása (1,6%) és a járműgyártás (1,5%) ágazatokban csökkentek az árak. Emelkedtek a gyógyszergyártás (0,3%) és az élelmiszeripar (0,2%) területeken. A feldolgozóipar többi ágazatában 0,2 és 0,8 százalék közötti árcsökkenést figyeltünk meg 2014 áprilisához viszonyítva. A jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ágban az árak
0,9 százalékkal voltak alacsonyabbak az áprilisinál.

Az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítési árak 2,4, míg a feldolgozóipari ágazatok árai összességében 0,7 százalékkal növekedtek. A belföldi értékesítésben az élelmiszerek termelői ára 0,9 százalékkal csökkent, de 0,9 százalékkal estek a járműipari árak is az egy évvel korábbihoz képest.

A számítástechnikai termékek 3,3 százalékkal olcsóbbodtak. A gyógyszergyártásban 0,5 százalékkal mérséklődtek a belföldi termelői árak, a gumi, a műanyag és az építőanyag, viszont 2,8 a vegyi anyagok és termékek ára pedig 2,4 százalékkal emelkedett. A forintban számolt feldolgozóipari exportárak 0,3 százalékkal csökkentek tavaly május óta a számítástechnikai exportárak 8,1 százalékos esése miatt. A többi feldolgozóipari ágazat exportára emelkedett, az élelmiszerek 1,4, a járművek 0,8, a gyógyszerek pedig 5,5 százalékkal drágultak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.