Csökkennek az üzemanyagárak

Szerdától 2 forinttal csökken a benzin és néggyel a gázolaj ára. Ezzel megtört az egy hónapja tartó folyamatos áremelkedés, aminek nyomán a két termék tarifája négy hónapos csúcsot döntött. A Mol ezúttal a szakértői várakozásoknál nagyobbat vágott a díjon.

Szerdától két forinttal csökken a benzin és néggyel a gázolaj ára - tudtuk meg. Ennek megfelelően a benzinért 328, a gázolajért 315 forintot kérhetnek a kutaknál átlagosan. Ezzel megtörni látszik a március eleje óta tartó áremelkedési ív, melynek során a benzintarifa zsinórban 30 forinttal - közel tíz százalékkal - emelkedett. A benzin december óta nem volt ilyen drága, mint most. A gázolajár a múlt héten tetőzött, szintén négy hónapos csúcsot döntve.

A március 28 - április 1-jei héten a nálunk irányadó Brent kőolaj hordónkénti ára 35-38 dollár között változott, ami heti átlag több mint két dolláros csökkenést mutat - írja a GKI Energiakutató. A hét végén a szaúdi herceg bejelentette, hogy országa csak akkor csatlakozik a kitermelési szint befagyasztásához, ha minden jelentős fél, így Irán is hasonlóképp tesz. Ez megkérdőjelezi a megállapodás lehetőségét. Eközben Oroszország, Irak és Líbia is növekvő márciusi kitermelésről számolt be. Az amerikai kőolajfúrások száma ismét csökkent, de a kitermelés messze nem zuhan ezzel vagy a csődökkel arányosan. A legtöbb pénzügyi nehézséggel küzdő kitermelő csődgondogság alatt is termel.

Míg a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 3,4 százalékkal drágult, a gázolaj 5,8 százalékkal olcsóbb lett - közli a Reuters. Az európai üzemanyagpiacokon a héten jelentős forgalom zajlott, mivel megerősödött a benzinkivitel az Egyesült Államok és Nigéria irányába. A benzin árának erősödését az európai benzinkészletek csökkenése is okozhatta. Az amerikai benzin- és dízelkészletek kissé mérséklődtek. Az USA benzinkereslete erős. A gázolaj árának csökkenését az európai túlkínálat befolyásolja. A dízel ára szorosabban kapcsolódik az olajárak változásához, mint a benziné.

A héten a dollár átlag 277,3 forintot ért: a hazai deviza két forinttal, 0,7 százalékkal erősödött, ami csökkenti az áremelési, növeli az ármérséklési nyomást.

Mindezek nyomán a GKI változatlan benzinárra és 2-3 forinttal mérséklődő gázolajárra számított. A Mol ennél nagyobbat húzott.

Az elmúlt egy év során a benzin ára 10,5, a gázolajé 13 százalékkal csökkent. Egy havi átlagjövedelemből most 18 százalékkal több benzint és 21,5 százalékkal több gázolajat tankolhatunk, mint egy éve - írja a kutatóintézet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.