Csökkenhet a gázolajár

A széttartó nemzetközi ármozgások miatt a GKI Energiakutató szerint a jövő héten a benzinárban a drágulás és a csökkenés is benne van. A gázolaj ára viszont szinte bizonyosan csökken. A nemzetközi nyersolajárak ismét zuhannak.
Az elmúlt hét ellentmondásos piaci mozgásai miatt a GKI Energiakutató ezúttal nem kíván egyértelmű jóslatot adni a jövő heti benzinárváltozás irányára: mint írják, a november 11-i kétforintos emelést is tekintetbe véve az akár három forintos drágulás ugyanúgy benne van a pakliban, mint a tarifa hasonló mértékű csökkenése. A gázolajár viszont szinte bizonyosan mérséklődik, amit ezúttal 2 és 4 forint közöttre lő be az energiagazdasági kutatócég. A benzin literenkénti ára 342-348, a gázolajé 345-348 forint körül alakulhat literenként.

November 9-13 között a nálunk irányadó Brent típusú kőolaj hordónkénti ára 42-46 dollár között változott. Ez heti átlag öt százalékos csökkenés. A fő okokat a dollár erősödése és az egyre nyomasztóbb kőolajkészletek szolgáltatták. A benzin nemzetközi tőzsdéi ezt egyáltalán nem követték le: az ár a nálunk irányadó mediterrán piacon három százalékkal emelkedett. A többin kisebb drágulást tapasztaltak. A gázolaj ára ellenben 3,7 százalékkal lejjebb került. Az európai benzinkivitel kilátásai kedvezően alakultak. Az Egyesült Államok mellett immár Dél-Amerika is jelentős igényeket támasztott: az USA keleti parti finomítói közül ugyanis karbantartás miatt több leállt. Nigéria is további vásárlásokat jelentett be. Az európai kikötökben tárolt benzinkészlet féléves mélypontra esett. Az ázsiai piacon a magas oktánszámú termékek és a vegyipari alapanyagok iránti kereslet továbbra is erős. Az európai dízelkínálat bőséges: a kikötői készletszint olyannyira magas, hogy egyes kereskedők szállítóhajókon raktározzák a terméket. Mi több, az Ázsiából származó behozatali útvonalakat pedig szándékosan hosszabbítják. A magas belső árakhoz továbbra is hozzájárul a Rajna négy éve nem látott mértékű alacsony vízszintje. Itt egyes hajók már képtelenek a közlekedésre. Emiatt a francia, német és svájci belső dízelkészletek alacsonyak, így az árak ott magasak.

A dollár árfolyama 290,4 forint körül ingadozott: 2,4 forinttal, 0,8 százalékkal többet kellett adni egy dollárért, mint egy héttel korábban. A fő ok a dollár nemzetközi erősödése, ami növeli az áremelés, illetve gyengíti az árcsökkentés hazai esélyeit.

Az elmúlt egy év során a benzin hazai ára 12, a gázolajé 14 százalékkal csökkent. Az átlagkeresetből most 19 százalékkal több benzint és 23 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.