galéria megtekintése

Csok és könnyítés

1 komment


Marnitz István

Noha a támogatásból épülő lakások energiahatékonysági követelményeit rögzítő szabály elsődleges értelmezése alapján már most szigorúbb előírások élnek, a kormány ezt másképp látja, így a csokos lakások egyelőre készülhetnek jó vékony, fűtéspazarló falakkal. Kérdés, ezzel nem sértünk-e uniós jogot.

Arra az új lakásra, amely „energiamegtakarítási célú hazai vagy uniós pályázati forrás vagy a központi költségvetésből származó támogatás igénybevételével valósul meg", a jelenleginél szigorúbb energiahatékonysági követelmények vonatkoznak – szól egy 2006-os építési rendelet 2014-es módosítása. A jelek szerint e kitétel komoly szövegértési kihívások elé állítja az államapparátust és az energia-szakértőket is. Az egyik álláspont szerint ma csak az energiahatékonysági támogatásból épülő lakást kell alaposan leszigetelni, míg mások úgy vélik, a központi költségvetésből származó támogatásokra nem vonatkozik az energiamegtakarítási feltétel.

Ki- vagy bedobjuk majd a pénzt az ablakon?
Ki- vagy bedobjuk majd a pénzt az ablakon?
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

Csakhogy korántsem mindegy, melyik az elfogadott irány. Ettől függ ugyanis, hogy a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) épített lakásokra már most vonatko­zik-e a szigorítás. A mondat mindkét oldal számára munícióul szolgál. Az elsődleges tartalmi értelmezés alapján mindenesetre a központi költségvetési pénzekre nem vonatkozik az energiahatékonysági követelmény. Ennek megfelelően a szakma – például a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Kft. – az elmúlt hónapokban rendszeresen figyelmeztette az építkezni vágyókat: a csokos lakásokra is érvényesek a szigorúbb feltételek. A szigeteléssel foglalkozó Knauf Insulation egy hete jelentette, hogy a 2018 előtt használatba adott lakások esetén a szabály megengedi a jelenlegi feltételek betartását. Pontosító kérdésünkre ugyan ezt először visszavonták, ám később visszatértek eredeti álláspontjukhoz.

 
Önként vállalt rezsiemelés

A kormány eltörölte a csoktámogatásban figyelembe vehető energiahatékonysági mutatókat is. Ezt senki sem vitatja, a két kérdés mégis könnyen összemosható. Abban viszont teljes a szakértői egyetértés, hogy a csok könnyítései rontják az épülő lakások energiahatékonysági mutatóit, a pazarlás és a rezsinövelés irányába hatnak. A Knauf ezért a józan észre hatna, hisz egy takarékosabb lakás drágábban értékesíthető és a rezsije is alacsonyabb. A Miniszterelnökségi Kabinet ugyanakkor válaszában amellett érvel, hogy most is be kell tartani építési szabályokat, ezek nem enyhülnek. A nemzetgazdasági tárca szerint a jelenlegi előírások biztosítják, hogy minőségi ingatlanok épüljenek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) megkeresésünkre küldött válaszából az olvasható ki: szerintük a feltétel csak az energiahatékonysági támogatásokra él. Rá­adásul az építési támogatások kiosztásakor eddig is ezt az elvet követték – érvelnek. A Miniszterelnökség nevében válaszoló Miniszterelnöki Kabinetiroda ezt megerősítő válasza szerint az irányadó rendelet csak energiamegtakarítási támogatásokra utal. A csok nem ilyen, így a feltétel arra nem vonatkozik – rögzítik. Az ellentmondást Szalai Gabriella, a MEHI munkatársa sem tudja feloldani. Közölte: ők nem változtatnak álláspontjukon. A magyar jogszabály könnyített értelmezése viszont ellentmondhat a rendelet alapjául szolgáló EU-irányelvnek, ez pedig kötelezettségszegési eljárást vonhat maga után – tette hozzá. Meglehet, a kormány csak az időt húzza. Szakértők ugyanis felhívják a figyelmet a rendelet egy másik pontjára, miszerint a 2017 után használatba vett lakásoknak támogatástól függetlenül is meg kell felelniük a szigorúbb feltételeknek. Ha tehát ma valaki csokos lakás építésébe kezd, de az átadás 2017 utánra nyúlik, mégis vastagabb falak után kell nézzen. Már ha a kormány is így gondolja: kérdésünkre ugyanis, hogy e feltételen könnyítenének-e, egyik tárca sem reagált.

Borsodban is a 10+10 a nyerő

A Takarékbank szakértői szerint a lakásberuházások és az ingatlan-adásvételek számának növekedése jövőre mintegy fél százalékponttal járulhat hozzá a GDP bővüléséhez. A takarékszövetkezetek fiókjaiban január eleje óta több mint 15 ezren érdeklődtek a csok iránt, a legtöbben Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Bács-Kiskun megyében. Az ügyfelek 60 százaléka továbbra is a 10+10 milliós támogatás feltételeiről szeretne információkat kapni, a beadott igényléseknek tizede vonatkozott erre a támogatási formára. Januárhoz képest az utóbbi időben lényegesen több kérdés irányul a használt lakás vásárlásához és bővítéséhez igénybe vehető támogatási és hitellehetőségekre. Az érdeklődők többségének legalább egy vagy két gyermeke van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.