Csődöt jelentett a dél-koreai autógyártó

Teljes a káosz a dél-koreai Ssangyong Motornál. A terepjáróit Magyarországon is értékesítő vállalat pénteken csődvédelembe menekült, mert szabad pénzforrásai teljesen elapadtak.

A cég elnöke Csoj Hjung-tak, és vezérigazgatója Zsang Haj-tao azonnali hatállyal lemondott posztjáról. Előbbi ezt személyes okokkal magyarázta, utóbbi viszont a Ssangyong anyavállalatánál, az 51 százalékos részesedéssel bíró kínai SAIC holdingnál történt változások miatt állt fel a székéből - áll a cég által kiadott közleményben. A vállalat megmentésére vonatkozó tárgyalások a kínai anyacég, a hitelező bankok és a dél-koreai kormány képviselői között tegnap zátonyra futottak, nem tudtak megegyezni a kilábalási stratégia és annak finanszírozása ügyében.

A járműgyártó részvényárfolyama tavaly 77 százalékot zuhant a szöuli tőzsdén, kereskedését a közlemény kiadásával egyidőben fel is függesztették. A gyártás mindazonáltal nem áll le a cég üzemeiben. A Ssangyongnál takarékossági intézkedésekkel próbálnak úrrá lenni a nehézségeken. Így a dolgozók bérét például 30 százalékkal csökkentik a következő két évben. A termékportfolión is változtatni kell, ugyanis a cég fő profilját a magas fogyasztású sportterepjárók gyártása adja, ám ezek piaca az olaj-, majd a pénzügyi-gazdasági válság következtében gyakorlatilag összeomlott. A fő piacon, Kínában is drasztikusan csökkent a kereslet.

A Ssangyong az utóbbi négy negyedév mindegyikében veszteséget jelentett, a bevétel több mint felét adó sportterepjárók és luxus limuzinok iránti csaknem 30 százalékos keresletcsökkenés következtében. Az autógyártónak 450 millió dolláros mentőövre van szüksége a Korea Development Bank, a cég legnagyobb hitelezője szerint. A cég a banknak mintegy 200 millió dollárral most is adósa, s ebből áprilisig 100 milliót kellene törlesztenie, ám egyelőre nem tudni, miből.

 

A Ssangyong luxusautóiból 30 százalékkal fogyott kevesebb tavaly
A Ssangyong luxusautóiból 30 százalékkal fogyott kevesebb tavaly
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.