Csődöt mondott a MÁV-leány

Július 9-én csődeljárás iránti kérelmet nyújtott be a MÁV Vasjármű Járműjavító és Gyártó Kft. - írja az MFOR a cégközlönyre hivatkozva. A vasi vasúttársaság 335 munkahelye kerül végveszélybe.

A cégjegyzék szerint a Szombathelyen működő - egyben Celldömölkön is telephellyel rendelkező - MÁV Vasjármű Járműjavító és Gyártó Kft.-ben a MÁV kisebbségi tulajdonosként 25 százalékos tulajdoni részesedéssel rendelkezik, míg a 65 százalékos nagyobb tulajdoni hányad a Traininvest Kft-hez kötődik. A Vas Megyei Bíróság végzése szerint további döntésig ideiglenes fizetési haladék illeti meg a MÁV járműjavító cégét – írja az MFOR.

A tárolt cégkivonat szerint egyébként már idén január 3-ától végrehajtási eljárás van folyamatban a cég ellen, melynek jegyzett tőkéje 613,9 millió forint. A mínuszos eredménytartalék illetve a veszteséges működés eredményeként a saját tőkéje ennek töredéke: 88,9 millió forint. Tartozásállománya pedig 1,5 milliárdra rúgott már tavaly a cég mérlege szerint. 2013-ban 475,1 millió forintos veszteséget hoztak össze a korábbi 354,8 milliós mínusz után. Ezt megelőzően egyébként két nyereséges évet tudhatott magáénak, közel 6 millió forintos mérleg szerinti eredménnyel.

A problémák tavaly év végén kezdek elmélyülni. A 2013-as beszámoló kiegészítő melléklete szerint ugyanis október végétől az Erste nem hosszabbította meg hitelszerződését, melynek hatására az Unicredit november végén felmondta szerződését. Ettől fogva, a likviditási nehézségek miatt a kft. működőképessége, mozgástere jelentősen lecsökken. Ezek miatt a megrendelők, szállítók elbizonytalanodtak, a cég jelentős tartozásokat halmozott fel mind a dolgozók, mind a szállítók, mind a költségvetés felé.

A társaságnál tavaly átlagosan egyébként 335-en dolgoztak, közülük mindössze öten nem teljes munkaidőben. Az alkalmazottak nagy része (244-en) fizikai dolgozók. Az átlagos kereset havi bruttó 163,5 ezer forint volt. Jelenlegi körülmények alapján és az előzmények ismeretében viszonylag kis esély van arra, hogy ez a cég képes lesz talpraállni, így a 335 ember könnyen a munkáját is elveszítheti.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.