galéria megtekintése

Lasszóval fogják a donorokat a magyar spermabankok

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 08. számában
jelent meg.


Csepelyi Adrienn
Népszabadság

Szinte biztos, hogy a spermastop épp az ellenkezőjét éri el annak, ami – tételezzük fel a legjobbat – a célja volna: hogy megelőzze a betegségeket és génhibákat. Sokan ugyanis – legyen ez bármilyen meglepő is az illetékeseknek – tényleg végső elkeseredésükben választották a spermadonoros megtermékenyítést.

Ők azok, akik lassan kifutnak az időből – akiktől a tiltás az utolsó esélyt veszi el annak, hogy átéljék a szülés csodáját. És ne legyenek kétségeink: ők új utakat fognak keresni. Nem kell sokat nyomozniuk: pár percnyi kattintgatás után lehetőségek egész sora tárul fel az érdeklődő előtt az interneten. A tehetősebbek a külföldi spermabanktól rendelt mintájukkal besétálhatnak egy külföldi meddőségi klinikára például.

Számos spermabank házhoz szállítja a folyékony nitrogénben lefagyasztott spermiumokat, hogy peteéréskor a megrendelő magának végezhesse el az inszeminációt, megspórolva a beültetés árát.

Költségkímélő módszer, ám a nitrogén adott ideig hűt csupán, így ha késik az ovuláció és a csomag idő előtt kiolvad, ablakon kidobott pénz az egész. Azok pedig, akik nem tudják kifizetni a külföldi meddőségi klinikák és spermabankok borsos árait, alternatív megoldásokat, pontosabban vállalkozó szellemű spermadonorokat keresnek – akik a hivatalos utat megkerülve, „házilag” szolgáltatnak mintát.

 

A Btk. szerint az, aki emberi ivarsejtet megszerez, forgalomba hoz vagy azzal kereskedik, bűntettet követ el – a spermastop azonban sok mindent felülírhat idehaza is. A külföldi önmegtermékenyítéssel foglalkozó fórumokon (igen, ilyenek is vannak) kimerítő részletességgel olvashatunk esetleírásokat, a tagok tanácsaik mellett a sikeres eljárás gyümölcseinek fotóit is büszkén osztják meg egymással.

A spermadonornak jelentkező magyar férfiak tíz százaléka sem alkalmas adományozónak
A spermadonornak jelentkező magyar férfiak tíz százaléka sem alkalmas adományozónak
Forrás: Thinkstock

A módszer pofonegyszerű: a donor által produkált mintát öt-tíz percen belül – többnyire fecskendővel – a méhbe juttatják. Van, aki bizonyos testhelyzetekre, speciális vitaminokra, más az orgazmus utáni inszeminációra esküszik. Egyetlen dologról nem beszél senki: az anyagiakról. Már ha vannak – abból ítélve, hogy a Facebookon sokan „professzionális donorként” hirdetik magukat, vélhetően az esetleges jogi következmények miatt nem esik szó pénzről. A dolog aggályos: az orvosi igazolások ellenére minden jóindulat mellett is jóval nagyobb az esélye bármiféle betegségnek vagy genetikai problémának.

Bár a magyar spermabankok lasszóval fogják a lehetséges donorokat, akadnak, akik interneten ajánlkoznak.

„Én 183 cm magas, zöld szemű, full normális pasi vagyok itt Budapesten” – írja magáról az egyik vállalkozó szellemű, aki saját honlapja mellett Facebookon is hirdeti szolgáltatásait. A közösségi oldalra még orvosi igazolásainak fotóit is felpakolta: a fertilitási vizsgálatot egy magyar spermabankban, a Humancellnél végezte. Kérdés persze, hogy azért hirdeti-e magát, mert a bank nem ítélte megfelelőnek mintáit – vagy épp annak ellenére. Az utóbbi ütközik a szerződésével, amely kimondja, hogy más spermabanknak nem szolgáltat mintát.

Az persze, hogy ki szeretne egy profilkép nélküli Facebook-felhasználótól teherbe esni, jó kérdés. Azokat, akik hirdetés útján keresnek donort, rendszerint megrohamozzák az aberráltak. Nem könnyű kiszűrni a valós ajánlatokat. Van, aki saját otthonába, más hotelszobába rendeli a donort, s akad, aki inkább maga megy el a mintáért. Az egyedülálló nőknek azt ajánlják a fórumozók: ilyenkor legyenek állandó telefonos kapcsolatban valakivel, nehogy egy erőszakoló vagy sorozatgyilkos karjaiba fussanak.

Az egyik Facebook-csoportban közzé is tettek egy nyomasztó üzenetváltást. Egy férfi mindenképpen ragaszkodott a „természetes fogantatáshoz”, azaz a szexuális együttléthez. Amikor a nő visszautasította, a „donor” azt írta: „Milyen komplikált és ronda egy ribanc vagy te, nem vagyok hülye, hogy mintát adjak neked.”

Míg a spermabankok esetében tiszták a jogi feltételek, az önkéntes donoroknál minden megbeszélés kérdése – és ebből később adódhatnak problémák. Van, aki emiatt szerződést írat, a többség azonban megbízik a választott donorban. Akad, aki minden kapcsolatot megszakít a teherbe esés után az adakozóval, mások viszont informálják a biológiai apát: „Ma hallottam a szívdobbanását, erős és egészséges! Csak szerettem volna, ha tudod, mi újság, és hogy milyen hálásak vagyunk az ajándékodért” – mutatja büszkén egy amerikai spermadonoros Facebook-csoport tagja az üzenőfalon.

Néhányan afféle nagybácsiszerepet szánnak a biológiai apának,

mások szigorú feltételeket szabnak: a donor szülinapi és karácsonyi ajándékot küldhet gyermekének, és évente kétszer láthatja.

Mások csak annyit kötnek ki: a donor a későbbiekben bármikor elérhető legyen, ha genetikai vagy egészségügyi hátteréről kellenek információk. Arról, hogy mi történik, ha a gyermek nem egészségesen születik, sehol sincs egy szó sem.

Az utóbbi két évtizedben elképesztő tudástár épült ki a témában. Találunk YouTube-videót arról, miként kell a friss spermát tartósítani,

létezik adatbázis „donortestvérek” számára is,

Louise Sloan sikerkönyve, a 2007-es Csináld fel magad óta jelentős nyomtatott szakirodalma van a spermadonoros családépítésnek. A Pride Angel egy olyan közösségi oldal, amely összeköti a donorokat és a leendő édesanyákat, s bár sem beültetést, sem mintavételt nem végez, számtalan hasznos tanáccsal és tanfolyamokkal segíti a regisztrált tagokat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.