Engedély nélkül futhat neki a Tesco a csekkbiznisznek

A Tesco megerősítette, hogy Princz Gáborral közösen fejlesztette csekkbefizetős szolgáltatását. Az áruházlánc nem kért pénzforgalmi engedélyt, s szerinte erre nincs is szükség, a Magyar Posta és a közműcégek azonban nem így látják.

A Tesco csekkpontról tegnap annak kapcsán írtunk, hogy kiderült: a csekkbefizető automatákat fejlesztő, 2012-ben félmillió forint tőkével alapított Digit Pont Network Kft.-nek 1,1 milliárd forint hitelt adott a múlt pénteken bezárt Széchenyi Bank, amely Töröcskei István, az Államadósság Kezelő Központ azóta lemondott vezetőjének többségi tulajdonában van.

Az automata csak egy kódot ad, fizetni a pénztárnál kell
Az automata csak egy kódot ad, fizetni a pénztárnál kell
Szabó Miklós / Népszabadság

A Tescónak feltett kérdésünkre, miszerint tudnak-e Princz Gábor, a hűtlen kezelésért öt éve jogerősen elítélt ex-Postabank-vezér szerepéről a vállalkozásokban, úgy válaszoltak, hogy a volt bankár nem tulajdonosa és nem vezető tisztségviselője a Digit Pont Networknek, hanem tanácsadója a cégnek. Az áruházlánc amúgy a vállalkozásra mint a csekkpontszolgáltatás informatikai partnerére utalt lapunknak küldött válaszában.

Mint azt megírtuk, a Digit Pont Network székhelye és ügyvezetője révén is kötődik Princz Gáborhoz, bár az exbankár közvetlenül valóban nem jelenik meg a vállalkozásban. Az ügyben egyik cégénél kerestük Princz Gábort, illetve a Digit Pont Network vezetését is, ám nem jártunk sikerrel.

A Tescónak azonban nemcsak a meglehetősen zavaros hátterű informatikai partnere miatt főhet a feje. Az említett szolgáltatásra ugyanis az áruházláncnak nincs pénzforgalmi engedélye. A Tesco álláspontja szerint az általa megvalósított konstrukcióhoz ilyen engedélyre nincs szükség, mivel a befizetett pénz közvetlenül a szolgáltatóhoz kerül – bár azt nem részletezték, ez milyen technikai megoldással valósul meg, ha az ügyfél a csekken szereplő összeget a pénztárnál fizeti be. Igaz, a Digit Pont Network által 2014 áprilisában alapított Szerver és Digitális Hálózat Kft. internetes oldalán két hete még pénzforgalmi szolgáltatóként határozta meg magát – mára azonban ez a szöveg lekerült a honlapról, amelyen így már lényegében semmi sincs.

A vonatkozó jogszabályi előírások elég pontosan fogalmaznak, ezek alapján pedig nehezen képzelhető el az áruházi csekkbefizetés engedély nélkül. A sárga és fehér csekkek befizetését a Magyar Posta szabályzata mindenütt pénzforgalmi engedélyköteles szolgáltatásokként említi. Lapunknak küldött válaszában az állami cég azt írta, hogy a Tesco csekkpont-automatáit bemutató kisfilmben használt csekkbefizetés terminológia megtévesztő, tekintettel arra, hogy csekkbefizetésre és elszámolásra kizárólag a postán és a posta által működtetett rendszereken keresztül van lehetőség. Így a Tesco csekkpontot bemutató megoldás is csak ettől eltérő pénzügyi tranzakció lehet.

A cég arra is felhívta a figyelmünket, hogy a szolgáltatást népszerűsítő kisfilm a benne mutatott képpel valótlanul állítja, hogy a Díjbeszedő Holding Zrt. által kibocsátott csekkek is kiegyenlíthetők a Tesco csekkpont szolgáltatásának igénybevételével. Tegnap a Telekom és a Fővárosi Vízművek után a Főgáz is azt írta lapunknak: csekkjei nem fizethetők be a Tesco automatáin, mert arra nem kötöttek szerződést a pénzügyi szolgáltatóval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.