galéria megtekintése

Csekkbefizetés éjjel-nappal: automatákkal próbálkozik a Posta

1 komment

V. G. G.

Csekkbefizető automatákat állít üzembe a Magyar Posta január második felében a legforgalmasabb postákon és bevásárlóközpontban. A 136 millió forintos beruházással elkészült kioszkokban készpénzzel nem, csak kártyával lehet fizetni.  

Húsz csekkbefizető automatát állít üzembe 2015 elején a Magyar Posta, a forgalmasabb plázákban és postahivatalokban. A T-Systems-szel közös fejlesztés eddig 136 millió forintba került az állami cégnek. – Az internetes számlabefizetési megoldások mellett sok ügyfél részesíti előnyben még mindig a sárga csekk hagyományos befizetését, ezekkel az automatákkal ők ezt tudják megtenni a hivatalok nyitvatartási idején túl is. Az automatáknál kártyával lehet fizetni, amely vásárlásnak minősül, az ügyfélnek tehát nem jár extra öltséggel. A Postának azonban pénzbe kerül a kártyaelfogadás, amely jelenleg az OTP kártyaközpontján keresztül zajlik – mondta kérdésünkre Szarka Zsolt vezérigazgató. Kérdésünket, miszerint a kártyaelfogadó partnerben a piaci hírek szerint változás lesz, nem kommentálta. 

A Posta megoldása nem teljes körű. Ugyanis az automata készpénzt nem fogad el. A vezérigazgató szerint alapvetően azért, mert a kártyás fizetés gyorsabb, ráadásul az üzemeltetés így optimális. A Posta támogatja az elektronikus fizetés terjesztését, ezzel együtt nem zárta ki azt, hogy legyenek bankjegyeket is elfogadó gépek, minden attól függ, hogy fogadják az ügyfelek a mostani szolgáltatást.

Ebben a jelek szerint maga a Magyar Posta sem biztos. Egyelőre húsz automatát rendeltek, s ha csak akkor rendelnek többet, ha népszerű is lesz az automatás fizetés. Nem voltak olyan bátrak, mint a Tesco, amely a csekkbeolvasó és kódot nyomtató gépből százas nagyságrendben rendelt egy Princz Gábor volt Postabank-vezérhez köthető vállalkozástól.

 

A Magyar Posta ezzel az automatával engedélyes pénzforgalmi szolgáltatást nyújt, amelyből a befizetett összegek ugyanúgy a Magyar Posta elszámolóközpontján keresztül kerülnek a címzettekhez, mint ha a postahivatalban készpénzben fizetné be az ügyfél. Ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá – mondta el Szarka Zsolt. 

A csekkbefizetés  óriási üzlet: jelenleg évente kétszázmillió csekket fizetnek be a Postákon. A Magyar Posta vezérigazgatója kérdésünkre nem kívánta minősíteni a Tesco elvileg hamarosan induló, hasonló szolgáltatását, de azt leszögezte: az nem minősül csekkbefizetésnek a szabályok szerint. – Az biztos, hogy az valamilyen másfajta tranzakció – mondta a vezérigazgató.

Emlékezetes: a Tesco Csekkpont néven hirdetett, még el nem indult szolgáltatása az áruházlánc szerint nem engedélyköteles szolgáltatás. A cég lapunkkal korábban azt közölte: ezt egy nekik küldött jegybanki állásfoglalás alapján mondják. Szakértők szerint ugyanakkor az automatáik által nyomtatott vonalkód alapján a pénztárban készpénzben beszedni az összeget mindenképpen pénzforgalmi engedély köteles, s ezt a verziót támasztja alá a Magyar Nemzeti Bank lapunknak megküldött válasza is.

A csekkbefizető automata használata egyszerű. Az Általános Szerződési Feltételek elfogadását követően be kell helyezni a csekkeket az automatába, amely leolvassa a rajta szereplő adatokat és az összegek jóváhagyása után meg kell nyomni a fizetés ikont. Ezt követően be kell helyezni a POS terminálba a bankkártyát. A fizetési tranzakció után az automata bizonylatot nyomtat, amely hitelesen igazolja a csekk befizetését.  Az automatán keresztül egy fizetési művelettel 290 000 Ft értékben maximum öt csekk adható fel.  

A kézzel megírt csekkeket a gép nem fogadja el, mert a szoftverét erre nem készítették fel. Azokat a csekkeket sem lehet befizetni rajta, amelyen csak az összeg szerepel kézírással.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.