Cséfalvay: az OECD alábecsül bennünket

Jobban látja a magyar valóságot a kormányhoz hasonlóan nagyobb fejlődést váró Európai Unió, mint a jövőt kissé borúsabban megítélő OECD - véli Cséfalvay Zoltán. A gazdasági tárca államtitkára szerint a nemzetközi szervezet alábecsüli a képességeinket.

Közelebb áll a valósághoz az Európai Uniónak az idei magyar gazdasági növekedésre vonatkozó 2,3 százalékos előrejelzése, mint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kedden nyilvánosságra hozott 2 százalékos prognózisa a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára szerint.

Cséfalvay Zoltán, aki részt vett az OECD keddi, párizsi miniszteri értekezletén, az MTI-nek telefonon elmondta: az OECD rendkívül óvatosan látja a gazdasági növekedés lehetőségeit, nem csak Magyarországon, de világszerte is. Hozzátette: az a benyomása, mintha a szervezet a gazdasági válság előtt túlértékelte volna a növekedés lehetőségeit, most pedig alulbecsüli.

Azt az OECD főtitkára is hangsúlyozta, hogy a világgazdaság kilábal a recesszióból, a növekedés láthatóan elindult - mondta. Hozzátette, hogy ugyanakkor még nagyon sok olyan maradvány van a válságból, amellyel meg kell küzdeni. Ezek között Cséfalvay Zoltán a magas munkanélküliséget, a hitelezés lassú beindulását és a növekedés alacsony szinten való stabilizálódását emelte ki, amelyek még a globális gazdaságok számára is problémát jelentenek.

Az OECD előrejelzése szerinti 2014-es 2 százalékos GDP-növekedés alacsonyabb az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány 2,3 százalékos előrejelzésénél. Néhány gazdaságelemző még ennél is magasabb növekedést jelzett 2014-re, de a 2 százalékos bővülési ütem is jóval magasabb az eurózóna átlagánál - jegyezte meg. 

Véleménye szerint az OECD nem vette figyelembe azt, hogy Magyarországon lezajlott a fiskális konszolidáció, az államháztartási hiány stabilan 3 százalék alatt tartható, az államadósság szintje is csökkenthető. Ez azt is jelzi, hogy nincs az a pénzügyi konszolidációs nyomás a magyar gazdaságon, ami az elmúlt években megvolt, és a növekedést visszafogta.

Szavai szerint a kétnapos miniszteri értekezleten szó esett arról is, hogy milyen az üzleti környezetet, a vállalkozásokat vagy az oktatás-szakképzés erősítését elősegítő szabályozási reformokra van szükség a nagyobb növekedés eléréséhez. Ezek közül jó néhány Magyarországon már megtörtént - mondta. 

"Úgy gondolom, hogy az OECD-nél optimistábbak lehetünk" - fogalmazott. Rámutatott arra is, hogy az államháztartási hiány esetében az OECD is azzal számol, hogy tartósan a GDP 3 százaléka alatt marad, és az államadósság szintje is stabilizálódik.
Magyarország számára a globális értékláncokat illetően továbbra is az a kérdés, hogy hogyan tud az ország magasabb hozzáadott értéket előállítani - hangsúlyozta az államtitkár.

A párizsi székhelyű szervezet minden évben megrendezi miniszteri szintű tanácsülését, amely a szervezet legmagasabb döntéshozatali fóruma, idén május 6-7-én tartották az ülést. Az esemény elnöke idén Japán, míg az Egyesült Királyság és Szlovénia alelnöki feladatokat látnak el. Az értekezlet fő mottója: "Sokktűrő gazdaság és inkluzív társadalom: a fenntartható, kiegyensúlyozott és inkluzív növekedés körülményeinek biztosítása". A miniszteri értekezlet olyan szakpolitikákra fókuszál, amelyek segítik a növekedést és foglalkoztatást, kezelik a befogadó növekedésre való áttérést, csökkentik az egyenlőtlenségeket és visszaállítják a kormányzatba vetett bizalmat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.