galéria megtekintése

Csatát nyert a Fidesznél kegyvesztett nagyvállalkozó, de nem áll jól a szénája

11 komment

Munkatársunktól

Komoly pofont kapott, és akár kövér kártérítési perre is készülhet a Belváros, miután a napokban a Pesti Központi Kerületi bíróság úgy döntött, hogy az ötödik kerületi önkormányzat jogellenesen bontotta fel Csipak Péter nagyvállalkozó cégével a Deák Ferenc utca használatára kötött 50 éves közterület-használati szerződést. Ugyanakkor kérdéses, hogy ezzel a döntéssel Csipak meg tudja-e vetni a lábát a Fidesszel szemben: a Csipakkal szembeni sorozatos hatósági eljárásokat ugyanis sokan úgy kommentálják, hogy ez a büntetés, amiért a nagyvállalkozó szembefordult a kormánypárttal és a Belvárost ­2014-ig polgármesterként vezető Rogán Antallal.

Csipak Péter a Fashion Street látványtervével 2010-ben
Csipak Péter a Fashion Street látványtervével 2010-ben
Mediaworks

Tény, hogy az állítása szerint önerejéből meggazdagodott üzletember éveken át igen jó kapcsolatokat ápolt Rogánnal, aki most már propagandaminiszter. Csipaknak akkoriban futott a szekér: az ötödik kerületben, a Vörösmarty tér környékén számos érdekeltséget szerzett, 1995-től pedig a cége üzemeltette a fizetőparkolást a kerületben. A nagy dobást az ötödik kerülettel 2008-ban megkötött közterület-használati szerződés jelentette, Csipakék 2058-ig szerezték meg a Deák Ferenc utca 500 négyzetméteres része használatának jogát. Az utca felújításával alakult ki a Fashion Street bevásárlóutca, amelybe számos ruházati világmárka is beköltözött.

 

Azonban a következő évben már megtörténhetett az első összezördülés a kerülettel. A polgármester visszavette a parkolás üzemeltetési jogát arra hivatkozva, hogy Csipak saját 60 millióba kerülő Ferrariját lízingelte a cég bevételeiből. Csipak beruházó cége még megkapta az engedélyt az Új Városközpont nagy ívű projektjére – a Bécsi utcában bontottak volna le öt háztömböt, és a helyére egy Zeppelin alakú hipermodern üzleti–iroda–szálloda-komplexumot álmodott meg a vállalkozó –, 2011-re azonban ez a terv is dugába dőlt: éppen a Rogán vezette ötödik kerület lehetetlenítette el a civil szervezetek által is támadott, megalománnak minősített beruházást.

Nem lett volna kisebb léptékű az időközben már a leggazdagabb magyarok közé emelkedett Csipak villája sem: a vállalkozó a Hármashatár-hegy oldalába 1800 négyzetméteren több mint egymilliárdért épített volna magának luxusvillát, ám mint az Index.hu tudósításából kiderült, a ház jó részét a természetvédelmi területből hasította ki magának. Az ügyben Csipakkal korábban meglehetősen megértő hatóságok most akcióba lendültek: 2011-ben leállították az építkezést, majd a II. kerület bontási határozatot adott ki a házra. Csipak tavaly júniusban felfüggesztett börtönt kapott természetkárosításért. A félkész, súlyos adósságokkal terhelt villát pedig azóta is árusítják, ám egyelőre senkinek sem kell.

Időközben a politikai ellenszélbe került üzletember sorra kiszorult az ötödik kerületi érdekeltsé­geiből. A folyamat betetőzéséül márciusban az ötödik kerület zárt tárgyaláson felbontotta a Fashion Street ötvenéves használati engedélyét. Arra hivatkoztak, hogy Csipak cége, az Immobilia Zrt. nem teljesítette a vállalásait, mivel az ottani vásárok, vendéglátós teraszok „nem voltak elég színvonalasak a Fashion ­Streethez."

A Rogánnal való ellentét pontos oka nem ismert. A nagyvállalkozó neve nemrégiben a bíróság előtt újra előkerült: Portik Tamás elítélt olajmaffiózó Rogán mellett Csipakról is úgy nyilatkozott, hogy jól ismeri az üzletembert, aki tőle is kért pénzt ötödik kerületi ingatlanok megvásárlására. Portik szerint „Tóni és Péter" éveken át „együtt dolgoztak", de valami pénzügyi elszámolási vita miatt vált ellenségessé a viszonyuk. (Csipak és Rogán ügyvédjeik útján tagadták, hogy valaha is ismerték volna a 90-es évekbeli magyar szervezett alvilág egyik meghatározó keresztapjaként ismert Portikot.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.