Csányi Sándor újabb területre vetett szemet

Csányi Sándor OTP-vezér és Mol-alelnök cége jelentős részesedést vásárol a 15 éve a Molból kivásárolt, jelenleg OT Industriesnek hívott Olajtervben. A korábbi fő, jelenleg kisebbségi tulajdonos, Pap Géza fia eközben kivásárolta a nemzeti fejlesztési miniszter unokatestvérét a társaságban.

A Csányi Sándor OTP-vezér tulajdonában lévő Bonitás 2002 tavaly november 28-án megvásárolta a Polony István tulajdonában lévő LMH Holdingtól az OT Industries (volt Olajterv) 31 százalékát - derül ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által közzétett engedélykérelemből.

Az addig energetikai körökben viszonylag ismeretlen, elsősorban tanácsadással foglalkozó Polony István tavaly vásárolt az addigi fő tulajdonos, Pap Géza cégétől, az Advoiltól 47 százaléknyi tulajdonrészt. Pap Géza - máig - megtartott 15 százalékot, míg a mostani adásvétel folytán az elmúlt hónapokban az elnök-vezérigazgatói teendőket szintén átvevő Polony Istvánnál is megmarad 16 százalék.

A közzététel kevéssé feltűnő, ám szintén sarkalatos pontja, hogy Pap Géza fia, Pap Gergely új cége, a Lehel Holding kivásárolta a cégből a nemzeti fejlesztési tárcát vezető Seszták Miklós unokatestvére, Seszták Tamás 16 százalékos tulajdonrészét. Seszták Tamás részesedését édesapjától, Seszták Miklós nagybátyjától, Seszták Imre nagyhírű energetikai szakembertől örökölte.

Az egykori állami tulajdonú, a hazai energetikai tervezésben-kivitelezésben központi szerepet betöltő társaságcsoport azután, hogy a Mol 2001-ben túladott rajta, folyamatos és egyaránt rendkívül titokzatos tulajdonosi átalakulásokkal jellemezhető. Az alapvetően a Molnál szocializálódott vezetőség tulajdonába került cégnél 2002-ig még a titkosszolgálatokkal összefüggésbe hozott Defend is felbukkant, egy ideig pedig egy ismeretlen luxemburgi társaság is a tulajdonosok közé tartozott. Az állami időkben a vezérigazgatói posztot is betöltő Pap Géza 2013 év végéig tartotta a többséget, aminek nagy részét aztán meglepetésre az addig alapvetően tanácsadással foglalkozó Polony Istvánnak adta át.

Most már inkább az lett volna a meglepő, ha nem történik semmi változás. A bankvezér-nagyvállalkozó személyes megjelenése azt az érzetet erősíti, hogy az alelnöksége mellett működő Mollal eddig is szoros kapcsolatokat ápoló csoportnál most egy olyan befektető jelent meg, aki "mögött" már garantáltan nem sejtethető valamiféle még magasabb szintű informális befolyás.

Az OT Industriesben a tulajdoni és a szavazati jogok eltérnek. Eszerint Csányi Sándor cége 31 százalék birtokában 37 százalékkal, Polony István cége 16 százalék révén 19 százalékkal, Pap Géza 15 százalékon álló cége 18 százalékkal, a szintén nagyhírű, Mol-közeli energetikai befektetőnek számító Tóth József cége, a Konzulinveszt 22 százalék mellett 26 százalékkal szavazhat, Pap Gergely 16 százalékot birtokló cége viszont ebből következően csak 0,01 százalék erejéig befolyásolhatja a közgyűlések kimenetelét.

Pap Géza lapunk megkeresésére megerősítette azt a nyilvános információt, hogy fia megvásárolta a Seszták-család tulajdonrészét. Ehhez csupán annyit kívánt hozzáfűzni, hogy az ő, illetve fia része nem tekinthető közös családi tulajdonnak, fia bármikor szavazhat tőle eltérően. Korábban a leggazdagabb magyar vállalkozókat bemutató Top 150 nevű kiadványunknak azt is elárulta, Olajterv-tulajdonosként felhalmozott vagyonát gyerekeinek adja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.