galéria megtekintése

Családi házak felújításának támogatásával folytatódik a rezsiharc

0 komment


Marnitz István

Noha a kormány megtiltotta a magánlakások energetikai felújításának uniós forrású vissza nem térítendő támogatását, a nemzeti fejlesztési tárca jövő tavasztól a csa­ládi házak energiahatékonysági felújításának vissza nem térítendő támogatásával folytatná eddigi, más forrású programjait.

Jövő tavasszal főként családi házak energiahatékonyság-növelő beruházásainak támogatásával folytatódhat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) által működtetett Otthon Melege Program – nyilatkozta lapunknak Szabó Zsolt, a szaktárca fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

Tavasztól elsősorban a családi házak tulajdonosai remélhetnek támogatást
Tavasztól elsősorban a családi házak tulajdonosai remélhetnek támogatást
Reviczky Zsolt

A tavalyi, hasonló kört célzó programtól elté­rően a szigetelést és a fűtési rendszerek cseréjét nem külön-külön támogatnák: teljes körű energiahatékonysági felújításban gondolkodnak. Az e kört célzó, tavaly indított két pályázattól eltérően – a nyílászárócsere-keret még idén év elején is nyitva állt – a vissza nem térítendő arány 50 százalékról 40 százalékra módosulhat.

 

Ehhez hasonló mértékű „visszatérítendő támogatás" – vagyis kamatmentes és alacsony kamatozású hitel – is társulhat húsz százalék önrészigény mellett. Kiemelt cél az idei nagy sikerű mosógépcsere-támogatás folytatása is. Nem feledkeznek meg a hűtőcseréről, a 60-nál több lakásos (jellemzően panel-) társasházakról, valamint az 1946 előtt épült társasházak fűtési rendszereiről sem.

A várható költségkeretet az államtitkár nem kívánta megbecsülni. Leszögezte viszont: a program forrásául eddig sem kizárólag az ország szén-dioxid-kvótabevételei szolgáltak, azt a költségvetésből is kiegészítették. Különös tekintettel arra, hogy – mint felhívta a figyelmet – a program tavaly és idén lefutott kiírásainak mindegyikében sikerült pótlólagos forrásokat bevonni, ha a határidőig beérkezett jogos igények meghaladták az eredeti keretet.

Megismételte: a program keretében idén eddig 15 milliárd forintot fordítottak 85 ezer háztartás energiahatékonyságának növelésére. Külön kiemelte az 5–60 lakásos társasházak tízmilliárdról 11,8 milliárd forintra emelt keretét, amivel 447 lakóközösség – 14 ezer háztartás – nyert vissza nem térítendő támogatást a felújítási költségek körülbelül felére.

Azaz bár a vissza nem térítendő támogatási arány a jövőben némiképp csökkenhet, ez látszólag szembemegy a kormány Lázár János tolmácsolta friss elveivel. A Miniszterelnökség vezetője októberben jelentette be, hogy az EU-szabályok miatt a lakosság elesik a vissza nem térítendő uniós támogatásoktól, és csak visszatérítendő támogatást kap, a forrást pedig állami intézményekre költik.

Ezt az EU visszautasította, mondván: nemhogy tiltanák, de kifejezetten a hazai magánlakások – közvetítőkön keresztüli – vissza nem térítendő támogatására adtak engedélyt, a magyar kabinet ettől csak újabb körben térhet el.

Ezután viszont Lázár János már maga tűnt fel a vissza nem térítendő lakossági támogatások ellenzőjeként: szerinte az „ingyenpénz sokak szakpolitikai meggyőződésével ellentétes", illetve „nyilvánvalóan nem tenne jót a társadalomnak". E véleményt nemrég a kabinet külön határozattal nyomatékosította.

Szabó Zsolt – aki augusztusig a tárca addigi álláspontjába illeszkedően teljes mellszélességgel kiállt a magánlakások energetikai felújításának vissza nem térítendő uniós támogatása mellett – megkeresésünkre az irányváltást „egyeztetések" következményének nevezte.

Kérdésünkre leszögezte: a kabinet kizárólag az uniós forrású vissza nem térítendő támogatásokat tiltotta meg, ez a többi vissza nem térítendő felújítási programra nem vonatkozik. A maga részéről, mint eddig, ezután is azon lesz, hogy az adott keretek között a lehető legtöbb támogatást lehessen elérni – rögzítette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.